Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Σπήλαια
Μουσεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Μύκης
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28/02/2007
Μπάμπω


Γιορτή γονιμική, ευετηριακή και αμιγώς γυναικεία, όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού. Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις 8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα-δωδεκαήμερου, που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β.Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά: Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Στρύμη, Διώνη, Κρωβύλη, Σάππες, Ίμερος, Φανάρι, Ροδίτης. Νομός Ξάνθης: Νέα Κεσσάνη, Μάγγανα, στον Ν.Δράμας στην Καλή Βρύση και στον Βώλακα.

διαβάστε αναλυτικά

2/11/2006
Καλόγερος


Έθιμο θρακιώτικης καταγωγής τελείται τη Δευτέρα ,μετά την Κυριακή της Απόκρεω στα χωριά της Μακεδονίας. Μαυρολεύκη και Μελίκη όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από το Κωστί και τη γύρω περιοχή της Αν.Ρωμυλίας. Παλαιότερα τελείτο και στο Μεσοχώρι Ροδόπης. Πρόκειται για έναν κεφάτο θίασο μεταμφιεσμένων τελεστών που δίνει το μήνυμα της καλοχρονιάς, της υγείας, της καλής σοδειάς,της γονιμότητας της φύσης μέσα από ένα σύνθετο, πολύπλευρο και εξαιρετικά δραματοποιημένο τελετουργικό. Το δρώμενο περιλαμβάνει εικονική σπορά και αροτρίωση, όπως εικονικό θάνατο και ανάσταση του καλόγερου. Το έθιμο κλείνει με οινοποσία, γλέντι και χορό με τη συνοδεία οργάνων και τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων ως αργά το βράδυ.

διαβάστε αναλυτικά

2/10/2006
Αράπηδες


Ευετηριακό έθιμο που τελείται ανήμερα των Θεοφανείων ( 6 Γενάρη )στο Μοναστηράκι , και στη Νηκίσιανη Δράμας .Οι Αράπηδες με την υπόλοιπη ομάδα των μεταμφιεσμένων ξεκινώντας από το προαύλιο της εκκλησίας του χωριού και αφού περάσουν από τα σπίτια των χωριανών τους καταλήγουν στην πλατεία για την κορύφωση του εθίμου με την συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Στον Βώλακα και στην Πετρούσα Δράμας το δρώμενο τελείται με παραλλαγές στις 7 Γενάρη ανήμερα του Αγίου Ιωάννη.

διαβάστε αναλυτικά

2/10/2006
Αρκούδες


Το έθιμο τελείται στις 8 Γενάρη στον Βώλακα Δράμας .Οι Αρκούδες ,ομάδες μεταμφιεσμένων ,συμπληρώνουν τη σατυρική αναπαράσταση γάμου που γίνεται την ίδια μέρα μέσα σε ένα κλίμα σκωπτικό ,σατυρικό και γιορτινό.

διαβάστε αναλυτικά

2/10/2006
Kαμήλα


Το έθιμο τελείται στις 7 και 8 Γενάρη στην Πετρούσα Ν. Δράμας Η εικονική καμήλα με τη συνοδεία ομάδας τελεστών τελεί το ευετηριακό δρώμενο με κορύφωση εικονική σπορά και θερισμό καθώς και σατυρική αναπαράσταση τοπικού γάμου .Στις Φερρες Εβρου συμπίπτει με τον εορτασμό της Αποκριάς .Η καμήλα εκεί είναι η πρωταγωνίατρια της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς .

διαβάστε αναλυτικά

2/10/2006
Μπαμπούγερα


Μια παρέα ζωόμορφων κουδουνοφόρων μεταμφιεσμένων είναι οι πρωταγωνιστές του δρωμένου που τελείται στις 6 Γενάρη στην Καλή Βρύση Δράμας .Οι ομάδες των Μπαμπούγερων γυρίζουν στα δρομάκια του χωριού και πειράζουν κυνηγώντας τους περαστικούς και τους χωριανούς τους. Τα μπαμπούγερα στην κορύφωση του εθίμου όπου τελείται εικονικός σκωπτικός γάμος « κλέβουν » τη νύφη .

διαβάστε αναλυτικά

3/10/2006
Μωμόγεροι ή Μωμογέρια


Λαϊκό σατυρικό ευετηριακό δρώμενο με προθεατρική μορφή. Τελείται από τους Πόντιους με παραλλαγές στους νομούς Δράμας ( Πλατανιά και Σιταγρούς )και στο Θρυλόριο Ν. Ροδόπης. Αναπαρίσταται στις αυλές των σπιτιών και στις πλατείες τις ημέρες του Δωδεκαημέρου ( μεταξύ 17 Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου ) .Κύριο πρόσωπο ο Μωμόγερος η Κιτί Γοτσάς με θίασο συντελεστών όπως η νύφη και ο γαμπρός ,ο Αλής ( έφιππος ) , ο πατέρας ,ο γιατρός, Ο οργανοπαίχτης, ο κουμπάρος, ο χωροφύλακας, δυο μικροί διάβολοι , η έγκυος γυναίκα και η συνοδεία .

διαβάστε αναλυτικά

3/10/2006
Αυγομαχίες


Διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών τις ημέρες του Πάσχα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης

διαβάστε αναλυτικά

4/10/2006
Aναστενάρια


Τα Αναστενάρια, από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της ελληνικής λαϊκής λατρείας, τελούνται προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαίου, στην Μαυρολεύκη Δράμας, στον Λαγκαδά θεσσαλονίκης στην Μελίκη Ημαθίας και στην Αγία Ελένη Σερρών. Το πανηγύρι ξεκινά την παραμονή και διαρκεί συνολικά τέσσερεις ημέρες. Περιλαμβάνει τελετουργικό χορό στο κονάκι μπροστά στο στασίδι με τα εικονίσματα των αγίων με τη συνοδεία λύρας, γκάιντας και νταουλιού, πυροβασία και τελετουργικό γεύμα την τελευταία ημέρα του πανηγυριού.

διαβάστε αναλυτικά

4/10/2006
Καρναβάλι


Καρναβαλική παρέλαση μεταμφιεσμένων στην Χωριστή Ν.Δράμας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου .

διαβάστε αναλυτικά

21/11/2006
Ιπποδρομίες


Κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου στο Δοξάτο Δράμας αναβιώνει ένα παλιό έθιμο που περιλαμβάνει παρέλαση αλόγων και ιπποδρομίες .

διαβάστε αναλυτικά