Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 09 Φεβρουαρίου 2023
Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Σπήλαια
Μουσεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Μύκης
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

21/6/2006
To δρώμενο του Μπέη


Έθιμο της Αν.Ρωμυλίας ο Μπέης , τελείται στα χωριά του Β. Έβρου με παραλλαγές στα Ρύζια , Κάμαρα, Κυπρίνος, Πετρωτά Ρήγιο , Βρυσικά , Διδυμότειχο , Καστανιές, Νέα Βύσσα , Πετρωτά . Ευετηριακό έθιμο με διονυσιακή καταγωγή και πρωταγωνιστή τον Μπέη ,η κιοπέκ Μπέη ή βασιλιά και θίασο ακολούθων. Καταλήγει σε εικονική σπορά και αροτρίωση στην πλατεία του χωριού . Ο κιοπεκ –μπέης ,σύμβολο της εξουσίας θεωρείται κατά μία έννοια προάγγελος της έλευσης της Περσεφόνης , κόρης της θεάς της γεωργίας Δήμητρας πάνω στη γη. Γι ΄αυτό το ίδιο το έθιμο έφερε στην περιοχή του Ορτάκιοι ,στην ανατολική Ρωμυλία ,την ονομασία Δημήτρεια .Ο Κιοπέκ Μπέης είχε εκεί μια πιο μυστηριακή θέση ,σαν θεότητα ,της γονιμότητας και της χαράς που προανήγγειλε τον ερχομό της άνοιξης.

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα


Η Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα προστάτη της αμπελουργίας, είναι έθιμο της Αν.Ρωμυλίας και τελείται την 1η Φλεβάρη στη Μεσούνη Ν.Ροδόπης και στα Δίκαια Ν.Εβρου

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2006
Κορτοπούλα


Ευετηριακό έθιμο του Δωδεκαημέρου με θίασο μεταμφιεσμένων που τελείται στο Φυλακτό Έβρου την ημέρα των Χριστουγέννων

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2006
Κοκοροθυσίες του Αη Δημήτρη


Οι κάτοικοι της περιοχής Διδυμοτείχου ανήμερα του Αγίου Δημητρίου .26 Οκτωβρίου ,θυσιάζουν κοκόρια προς τιμήν του ,στο μικρό παρεκκλήσι –προσκυνητάρι του Αγίου στον λόφο Καλέ Διδυμοτείχου .

διαβάστε αναλυτικά

11/11/2006
Μπαμπούσιαρος


Έθιμο του Δωδεκαήμερου με πρωταγωνιστή τον Μπαμπουσιαρο και την ακολουθία του .Τελείται στο Ρήγιο Ν. Εβρου την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Με παραλλαγές τo έθιμο γινόταν παλιότερα στους Πετράδες , Σοφικό ,Πύθιο και Χεμώνιο.

διαβάστε αναλυτικά

12/11/2006
Το Κουρμπάνι Αγίου Αθανασίου


Κάθε χρόνο σε χωριά της Μακεδονίας και Θράκης και κυρίως στη Λύρα Ν. Εβρου τιμάται Ο Αη Γιώργης στις 23 Απριλίου με εθιμικό κουρμπάνι ( ζωοθυσια ) αρνιών.

διαβάστε αναλυτικά

12/11/2006
Το λαϊκό δρώμενο της Βάγιας


Έθιμο της Κυριακής των Βαίων ,όπου ομάδα κοριτσιών φτιάχνουν και περιφέρουν στα σπίτια του χωριού μια κούκλα την Βάγια .

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Το κουρμπάνι του Αγίου Γεωργίου


Κάθε χρόνο σε χωριά της Μακεδονίας και Θράκης και κυρίως στη Λύρα Ν.Εβρου τιμάται ο Αη Γιώργης στις 23 Απριλίου με εθιμικό κουρμπάν(ζωοθυσια) αρνιών.

διαβάστε αναλυτικά

3/11/2006
Εντερλές -HEDERELLEZ


Πανάρχαια γονιμική γιορτή ,για το καλωσόρισμα της άνοιξης τελείται από τους μουσουλμάνους της Θράκης κυρίως από τους Πομάκους και τους ΡΟΜ στις 6 Μαίου .Το συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σ όλα τα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης και στους ΡΟΜ περιοχής Αναχώματος και Αλάν Κογιου Κομοτηνής

διαβάστε αναλυτικά

3/12/2006
Γιορτή Τσίπουρου στο Σουφλί


Στα μέσα Νοέμβρη στο Σουφλί λίγες μέρες αφιερώνονται στις γιορτές του Τσίπουρου καθώς η πόλη έχει παράδοση στην απόσταξη του.

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Κουρμπάνι προς τιμή του Αγίου Αθανασίου


Στις 18 Γενάρη, κουρμπάνι προς τιμή του Αγίου στην Κορνοφωλιά και Δαδιά Έβρου καθώς και στη Στρύμη Ροδόπης.

διαβάστε αναλυτικά

3/12/2006
Της Παναγίας στη Σαμοθράκη


Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού .Γιορτάζεται κυρίως; Στη Χώρα με μουσική ,χορό και φαγοπότι ως αργά το βράδυ .

διαβάστε αναλυτικά

28/02/2007
Λαζαρίνες


Έθιμο που τελείται το Σάββατο του Λαζάρου. Μία ομάδα κοριτσιών περιφέρεται από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου.

διαβάστε αναλυτικά

2/10/2006
Kαμήλα


Το έθιμο τελείται στις 7 και 8 Γενάρη στην Πετρούσα Ν. Δράμας Η εικονική καμήλα με τη συνοδεία ομάδας τελεστών τελεί το ευετηριακό δρώμενο με κορύφωση εικονική σπορά και θερισμό καθώς και σατυρική αναπαράσταση τοπικού γάμου .Στις Φερρες Εβρου συμπίπτει με τον εορτασμό της Αποκριάς .Η καμήλα εκεί είναι η πρωταγωνίατρια της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς .

διαβάστε αναλυτικά