Δήμος Διδυμοτείχου
Αγία Αικατερίνη Διδυμοτείχου

Κοντά στο χώρο των βυζαντινών ανακτόρων του Διδυμοτείχου σώζεται το ναΰδριο της Αγίας Αικατερίνης, που χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα μ.Χ. Το οικοδόμημα συνδέεται με την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης και με τις μεθόδους κατασκευής της σχολής της Νίκαιας.


Διδυμότειχο

Το Διδυμότειχο κτίστηκε τον 8ο-9ο αιώνα σε βραχώδη λόφο δίπλα στον Ερυθροπόταμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σωζόμενη βυζαντινή πόλη της ελληνικής Θράκης. Κατά κάποιο τρόπο το Διδυμότειχο θεωρείται η διάδοχος πόλη της αρχαίας Πλωτινόπολης, η οποία επανοχυρώθηκε, όπως και το Διδυμότειχο, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πιθανότατα, η ονομασία «Διδυμότειχο» σημαίνει τις δύο απέναντι ευρισκόμενες οχυρωμένες πόλεις, δίδυμα κάστρα.


Κάστρο Διδυμοτείχου

Το κάστρο του Διδυμοτείχου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της βυζαντινής Θράκης και συνοδεύεται από διάφορους θρύλους. Το κάστρο των Διδύμων τειχών, όπως λέγεται, δοκιμάστηκε από πολύχρονες και σκληρές πολιορκίες και κατά καιρούς υπέστη φοβερές καταστροφές.


Άγιος Γεώργιος Παλαιοκαστρίτης

O αρμενικός ναός του Αγίου Γεωργίου (Σούρπ Κεβόρκ) Διδυμοτείχου χρονολογείται στα 1826-1831.


Άγιος Αθανάσιος Διδυμοτείχου

Στη βόρεια πλευρά του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου εφάπτεται το σωζόμενο τμήμα Βυζαντινού ταφικού παρεκκλησίου, το οποίο αποτελούσε τμήμα αυτοκρατορικής Μονής με βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, χαράγματα και λαξευμένους στο βράχο χώρους.


Ναός Χριστού Σωτήρος Διδυμοτείχου

Στο μεταβυζαντινό ναό του Χριστού Σωτήρος Διδυμοτείχου σώζονται εξαίρετες εικόνες βυζαντινής εποχής.


Πλωτινόπολη

Η Πλωτινόπολη ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.), για να τιμήσει τη σύζυγό του Αρίστη Πλωτίνη. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε λίθινη μνημειακή κρηπίδα ενός οικοδομήματος ρωμαϊκών χρόνων, κτίριο του 2ου αι. μ.Χ. με ψηφιδωτά δάπεδα και πηγάδι-δεξαμενή που σχετίζεται με την ύδρευση της πόλης.


Κάστρο Πυθίου

Το κάστρο του Πυθίου αποτελεί αξιόλογο δείγμα της στρατιωτικής, βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα. Χρησίμευε ως ιδιωτική κατοικία και προσωπικό καταφύγιο του Ιωάννη Καντακουζηνού.


Τάφοι Ρηγίου

Στα ανατολικά του Διδυμοτείχου, έξω από τον οικισμό Ρήγιο εντοπίστηκαν σε δύο ταφικούς τύμβους, δύο υπόγειοι κτιστοί τάφοι, οι οποίοι ανήκουν χρονικά στον 4ο αιώνα π.Χ.


Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο, το οποίο αποκατέστησε ο Δήμος Διδυμοτείχου και τοιχογράφησε ο ζωγράφος Δημήτριος Ναλμπάντης.


Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Στους τρεις ορόφους του Στρατιωτικού Μουσείου Διδυμοτείχου εκτίθεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που αφορά στη «στρατιωτική» ιστορία της Θράκης, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.


Ναός Αγίας Αικατερίνης

Μονόχωρος βυζαντινός ναός του 14ου αιώνα, ο οποίος συνδέεται με την αρχιτεκτονική των Λασκαριδών της παλαιολόγειας περιόδου.


Ερείπια ταφικού παρεκκλησίου

Ερείπια μοναστηριακού ή μητροπολιτικού ναού κοντά στο ναό του Αγίου Αθανασίου, στο δρόμο που οδηγεί στο κάστρο


Ναός Αγίου Αθανασίου

Τρίκλιτη και ξυλόστεγη βασιλική του έτους 1834, που κτίστηκε στα ερείπια βυζαντινού ναού.


Ναός Σωτήρα Χριστού

Είναι μια τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική που ανοικοδομήθηκε το διάστημα 1846-1848. Είναι το κυριότερο προσκύνημα του Διδυμοτείχου.


Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

Ο ναός είναι μια τυπική βασιλική του 19ου αιώνα και είναι ο Μητροπολιτικός Ναός.


Ναός Αγίου Γεωργίου (Σούρπ Κεβόρκ)

Τρίκλιτη βασιλική που κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Είναι ο ναός της αρμενικής κοινότητας της πόλης και λειτουργεί κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.


Το Μεγάλο Τέμενος του Βαγιαζήτ

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσουλμανικά τεμένη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική του με την μολυβδοσκέπαστη πυραμοειδή στέγη του.