Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα

Νομός Ξάνθης
Ξανθιώτικο καρναβάλι

Δίνονται στοιχεία για το Καρναβάλι της Ξάνθης, ένα ιδιαίτερα δημοφιλή θεσμό που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια.


Μπάμπω

Γιορτή γονιμική, ευετηριακή και αμιγώς γυναικεία ,όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού. Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις 8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα-δωδεκαήμερου, που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β. Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά: Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Στρύμη, Διώνη, Κρωβύλη, Σάππες, Ίμερος, Φανάρι, Ροδίτης. Νομός Ξάνθης:Νέα Κεσσάνη, Μάγγανα, στον Ν.Δράμας στην Καλή Βρύση και στον Βώλακα.


Τζαμάλα

Έθιμο της Αν.Θράκης. Τελείται τέλη Οκτωβρίου στην Νέα Ανδριανή Ν.Ροδόπης. Τελετουργικό αγροτικό, ευετηριακό έθιμο της σποράς και της καλής σοδειάς με δραματοποιημένη δράση. Στην Σταυρούπολη της Ξάνθης τελείται με παραλλαγές τις αποκριές. Παλαιότερα το έθιμο γινόταν με παραλαγγές και στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, Ν.Εβρου.


Καρναβάλι Ξάνθης

Η πόλη της Ξάνθης ξεφαντώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς Πρόκειται για την μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση της Β. Ελλάδος Πλήθος αρμάτων και μεταμφιεσμένων δημιουργούν ένα γιορταστικό κλίμα για μικρούς και μεγάλους .


Γιορτές της παλιάς πόλης

Ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι την περίοδο που η πόλη αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλωσορίζει το Φθινόπωρο .Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η πόλη γιορτάζει προσφέροντας ευκαιρίες για ενημέρωση ,διασκέδαση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Γιορτές του Νέστου

Η γιορτή του Νέστου. Τον Αύγουστο ένα δυναμικό παρόν των νέων κάθε ηλικίας με πλήθος οικολογικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις όχθες του πανέμορφου ποταμού.


Μπάμπω

Γιορτή γονιμική , ευετηριακή και αμιγώς γυναικεία ,όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού .Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις ,8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα -δωδεκαήμερου ,που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β. Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. . Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά : Ξυλαγανή , Προσκυνητές , Στρύμη , Διώνη , Κρωβύλη, Σάππες , Ίμερος ,Φανάρι ,Ροδίτης . Νομός Ξάνθης : Νέα Κεσσάνη , Μάγγανα ,στον Ν.Δράμας στην Καλή Βρύση και στον Βώλακα


Εντερλές -HEDERELLEZ

Πανάρχαια γονιμική γιορτή ,για το καλωσόρισμα της άνοιξης τελείται από τους μουσουλμάνους της Θράκης κυρίως από τους Πομάκους και τους ΡΟΜ στις 6 Μαίου .Το συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σ όλα τα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης και στους ΡΟΜ περιοχής Αναχώματος και Αλάν Κογιου Κομοτηνής