02/12/2007
Ρίζια

Αικατερίνη Μπάλλα
Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΒΑ του χωριού Ρίζια και νότια του ποταμού Άρδα, στη θέση Άγιος Νικόλαος, βρέθηκαν τυχαία κομμάτια πυριτόλιθου δουλεμένα από ανθρώπινα χέρια. Τα βαθύτερα στρώματα έδωσαν κομμάτια μεγάλα και φολιδωτά (Flakes), τα οποία θυμίζουν τους τύπους της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής, ενώ όσα βρέθηκαν στα νεότερα στρώματα πλησιάζουν περισσότερο τις λεπίδες (Blades) και θυμίζουν τους τύπους της Νεότερης Παλαιολιθικής εποχής.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, οικισμός της Πρώιμης εποχής Σιδήρου, η έκταση του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 50 στρέμματα. Βρέθηκαν δάπεδα από πηλό (τμήματα), απορριμματικοί-αποθηκευτικοί λάκκοι, τοίχοι πασσαλόπηκτοι και αποτυπώματα κλαδιών σε κομμάτια πηλών. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ταφικό τύμβο με καύση νεκρού και πλήθος τμημάτων από αμφορείς, κρατηρόσχημα αγγεία, οινοχόες, φιάλες και κύπελλα. Τα αγγεία, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν μαύρες επιφάνειες και φέρουν γεωμετρικό διάκοσμο και εγχαράξεις στο χείλος, στον ώμο ή στις λαβές, παρουσιάζουν ομοιότητες με την κεραμική των τύμβων και των τάφων της Ρούσσας. Στην περιοχή αποκαλύφθηκαν οστέινα, ξύλινα και πήλινα εργαλεία, λεπίδες πυριτόλιθου και πήλινα ειδώλια. Τα ευρήματα μαρτυρούν μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η θέση κατοικήθηκε σε διαδοχικές φάσεις από την Παλαιολιθική εποχή έως την εποχή του Χαλκού.

Βιβλιογραφία:

Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Κούκος Μ. (1991). Στα βήματα του Ορφέα, Οδοιπορικό της Θράκης, διαθέσιμο στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/Koukos/orfeas/index.htm. (Ημερομηνία τελευταίας επίσκεψης: 21-10-2007).

Τριαντάφυλλος Δ., (1988). Ανασκαφή στα Ρίζια Έβρου, ΑΕΜΘ 1, 1987, σελ. 487-495.

Τριαντάφυλλος Δ., (1994). Αρχαία Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, σελ. 42-44.Φωτογραφίες και Άλλα Αρχεία:
Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της προϊστορικής τοποθεσίας.
Κεραμική της πρώιμης εποχής του Σιδήρου βρέθηκε στα Ρίζια.


Σύνδεσμοι:
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Έβρος