20/12/2007
Ιστορία νομού Καβάλας

Δέσποινα Σκουλαρίκη
Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - ΘράκηςΟ νομός Καβάλας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά ποτάμια της βόρειας Ελλάδας, το Στρυμόνα και το Νέστο, αποτελώντας το όριο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο νομό εντοπίζονται σημαντικοί οικισμοί και αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι μαρτυρούν σημάδια κατοίκησης στην περιοχή από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Σημαντική πόλη και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού η Καβάλα φανερώνει ίχνη κατοίκησης από την Νεολιθική εποχή αλλά ουσιαστικά αποικίζεται στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από τους Θάσιους. Η ίδια πάντα πόλη λαμβάνει τρία ονόματα κατά την πορεία της ιστορίας της: Νεάπολη, Χριστούπολις και Καβάλα διατηρώντας την ιδιαιτέρως επίκαιρη, στρατηγικής και εμπορικής σημασίας, ίδια πάντα θέση της.

Στα βορειοδυτικά του νομού βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, οι Φίλιπποι, με μνημεία που μαρτυρούν την κατοίκηση στο χώρο από τα ύστερα κλασικά μέχρι τα χριστιανικά χρόνια.

Στο νομό Καβάλας ανήκει επίσης και το νησί της Θάσου, το οποίο βρίσκεται ΝΑ του κόλπου της Καβάλας απέχοντας μόλις 8 χλμ. από τις μακεδονικές ακτές. Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί βεβαιώνεται από την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου ενώ μαρτυρείται ότι αποικίζεται από τους Πάριους στις αρχές του 7ου αι. π.Χ. Την ίδια περίοδο οι Θάσιοι ιδρύουν στην απέναντι ακτή μία σειρά από ισχυρές πόλεις όπως την Οισύμη, την Γαληψό, τη Στρύμη δημιουργώντας τη «Θασιακή περαία».

Στον ίδιο νομό ανήκουν και οι σημαντικοί οικισμοί της Χρυσούπολης και της Ελευθερούπολης στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης της Καβάλας αντίστοιχα, ενώ στα σύνορα με τη Θράκη ιδρύεται κατά τον 1ο αι. μ.Χ. η αρχαία Τόπειρος. Χαρακτηριστικοί είναι οι πύργοι που βρίσκονται σε σημαντικές για τη στρατηγικής τους θέση περιοχές και είναι διάσπαρτοι στο νόμο όπως ο πύργος της Απολλωνίας, το φρούριο της Ανακτορούπολης, το κάστρο του Ορφανίου και το κάστρο του Παλαιοχωρίου.Σύνδεσμοι:
Ιστορία νομού Καβάλας