Error creating feed file, please make folder cache/ writable (permissions 777)


english greek
Αρχική arrow Digitech III-2

Οδηγίες για την καλή λειτουργία των μέσων και των συσκευών οδήγησής τους

Οι κατασκευαστές των αποθηκευτικών μέσων, ανάλογα με την τεχνολογία αυτών, ορίζουν τις κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στο περιβάλλον χρήσης ή αποθήκευσης του μέσου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η αξιοπιστία του για το χρονικό διάστημα που ορίζουν ως μέσο όρο ζωής του. Ως μέσος όρος ζωής κάποιου αποθηκευτικού μέσου ορίζεται η χρονική περίοδο από τη στιγμή που αυτό χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή δεδομένων, αποθηκευτεί και κατόπιν διαβαστεί χωρίς πρόβλημα. Ο χρόνος αυτός δεν εξαρτάται μόνο από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου αποθήκευσης, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι η ποιότητα της βιομηχανικής κατασκευής του μέσου, ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίστηκε και η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιήθηκε.

Όλα τα αποθηκευτικά μέσα, όπως επίσης και οι συσκευές οδήγησής τους, για να καταφέρουν να διατηρήσουν τα αποθηκευμένα δεδομένα για το χρονικό διάστημα που έχει ορίσει ο κατασκευαστής τους, πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλοντα χώρο ο οποίος καλύπτει κάποιες βασικές προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν είναι αυτές ενός κοινού γραφείο, με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και υγρασία όχι πάνω από 60% [150].

Η σκόνη και κάθε είδους αιωρούμενα σωματίδια είναι ακόμα ένας περιβαλλοντικός παράγοντας κατά της αξιοπιστίας των αποθηκευτικών μέσων και των συσκευών οδήγησής τους και έτσι πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατό στο ελάχιστο. Τα αιωρούμενα σωματίδια επικάθονται στα αποθηκευτικά μέσα και έτσι εισέρχονται στο εσωτερικό των συσκευών οδήγησης προκαλώντας τη δυσλειτουργία τους, ή ακόμα και ανεπανόρθωτες βλάβες, οι οποίες επηρεάζουν και τα ίδια τα δεδομένα. Για το λόγω αυτό, σε χώρους όπου αποθηκεύονται ψηφιακά μέσα το κάπνισμα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρός, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται και η τοποθέτηση συσκευών οι οποίες προκαλούν αιώρηση σωματιδίων (εκτυπωτές, ανεμιστήρες κλπ.). Επίσης οι συσκευές οδήγησης των μαγνητικών μέσων πρέπει και αυτές να βρίσκονται σε περιβάλλον με παρόμοιες συνθήκες, αφού η σκόνη σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία αλλά και βλάβες στη συσκευή. Έτσι, για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με τη συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων στις ευαίσθητες επιφάνειες των μέσων και των συσκευών, συνιστάται η χρήση κυτίων αποθήκευσης των μέσων τα οποία κλείνουν αεροστεγώς, εμποδίζοντας τη σκόνη να έρθει σε επαφή με το αποθηκευτικό μέσο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υπάρχουν ιδικά καθαριστικά τόσο για τον καθαρισμό της αποθηκευτικής και προστατευτικής επιφάνειας των μέσων, όσο και για τον καθαρισμό των κεφαλών εγγραφής και ανάγνωσης των συσκευών οδήγησης τους.

Ακόμα ένας εχθρός των αποθηκευμένων δεδομένων, επίσης αόρατος και επικίνδυνος, είναι τα διάφορα μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από τις διάφορες συσκευές που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα αποθηκευτικά μέσα, όπως είναι οι οθόνες, τα ηχεία, ηλεκτροκινητήρες κλπ. Ο κίνδυνος αυτός αφορά περισσότερο τα μαγνητικά μέσα, τα οποία είναι και τα πιο ευπαθή σε εξωτερικά μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Για το λόγο αυτό η αποθήκευσή τους, αλλά και η τυχαία τοποθέτησή τους σε κάποιο σημείο κατά την καθημερινή τους χρήση, πρέπει να γίνεται με προσοχή έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή τους με μαγνητικά πεδία που πιθανό να αλλοιώσουν την αποθηκευμένη σε αυτά πληροφορία. Τα μαγνητο-οπτικά μέσα είναι σχεδόν ανεπηρέαστα από τα μαγνητικά πεδία που πιθανό να υπάρχουν σε ένα κοινό εργασιακό χώρο, ενώ τα οπτικά μέσα δε διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο από αυτά. Βέβαια τα πολύ ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (π.χ. μικροκύματα μεγάλης ισχύος) είναι ικανά να αλλοιώσουν οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο. Όσον αφορά τα μέσα στερεής κατάστασης, αυτά επηρεάζονται περισσότερο από τα ισχυρά ηλεκτροστατικά πεδία παρά από τα μαγνητικά [150].

Η πολύωρη έκθεση οποιοδήποτε μέσου στο ευθύ φως του ήλιου είναι καταστροφική, αφού από τη θερμότητα μπορεί να παραμορφωθεί το εξωτερικό προστατευτικό κέλυφος, όταν πρόκειται για κάποια δισκέτα ή κασέτα, όπως επίσης και η αποθηκευτική του επιφάνεια και να αλλοιωθούν οι αποθηκευμένες πληροφορίες σε αυτή, καθιστώντας έτσι το μέσο, στη χειρότερη περίπτωση, μη αναγνώσιμο ακόμα μετά από εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία ασχολούνται με την αποκατάσταση δεδομένων από κατεστραμμένα αποθηκευτικά μέσα. Επίσης η φωτιά ή η θερμότητα που εκλύεται από αυτή, σε περίπτωση που βρίσκεται πολύ κοντά στα αποθηκευτικά μέσα, είναι ικανή να προκαλέσει τουλάχιστον παρόμοιες βλάβες με αυτές που προκαλούνται από την πολύωρη ηλιακή έκθεση του μέσου. Για το λόγω αυτό συνιστάται τα μέσα να αποθηκεύονται σε πυρίμαχα κιβώτια και αν είναι δυνατό σε χώρους με αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Στην περίπτωση που το μέσο βραχεί, είτε από πλημμύρα είτε από την πυρόσβεση φωτιάς στον εργασιακό χώρο και δεν υπάρχουν αντίγραφα, τότε τα δεδομένα είναι δυνατό να διασωθούν είτε με τη βοήθεια ειδικών συνεργείων, προτιμότερο για σημαντικά δεδομένα, είτε ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες [135]:

  • Δισκέτες (οπτικών, μαγνητικών και μαγνητο-οπτικών μέσων): Εξάγουμε το αποθηκευτικό μέσο από τη δισκέτα, χωρίς να αγγίξουμε καθόλου την αποθηκευτική επιφάνεια του δίσκου, το ξεπλένουμε με απεσταγμένο νερό έτσι ώστε να καθαριστεί από σωματίδια που κόλλησαν στην επιφάνειά του όταν ήταν ακόμα υγρή, και το αφήνουμε να στεγνώσει για 2 με 3 μέρες και το σκουπίζομε με ένα πανί που δεν αφήνει ίνες. Κατόπιν, αποφεύγοντας πάντα οποιαδήποτε επαφή με την αποθηκευτική επιφάνεια του μέσου, εισάγουμε το δίσκο σε καινούργιο φάκελο (δισκέτα) και αν είναι αναγνώσιμος από τη συσκευή οδήγησης, δημιουργούμε ένα αντίγραφό του και κρατάμε μόνο αυτό.
  • Οπτικοί δίσκοι που δε περικλείονται σε δισκέτα (CD, DVD κ.α.): Ξεπλένουμε τις βρομιές με απεσταγμένο νερό και τοποθετούμε το δίσκο κάθετα για να στεγνώσει. Σκουπίζουμε το δίσκο με ένα πολύ μαλακό πανί το οποίο δεν αφήνει ίνες, με κάθετες κινήσεις από το κέντρο του δίσκου προς τα έξω.
  • Ταινίες: Η μαγνητική ταινία πρέπει να αφαιρεθεί από την κασέτα, να ξεπλυθεί με απεσταγμένο νερό και να τοποθετηθεί κάθετα πάνω σε στυπόχαρτο για να στεγνώσει. Τα καρούλια τυλίγματος της κασέτας πρέπει επίσης να καθαριστούν με χλιαρό νερό. Αφού πλυθούν και στεγνώσουν όλα τα κομμάτια της κασέτας, τη επανα-συναρμολογούμε και αν είναι αναγνώσιμη δημιουργούμαι ένα αντίγραφό της και κρατάμε μόνο αυτό.
  • Σκληροί δίσκοι και μέσα στερεής κατάστασης: Οι σκληροί δίσκοι είναι αεροστεγώς κλεισμένοι και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ανοιχτούν, στην περίπτωση που έχουν βραχεί ξεπλένουμε λάσπες και βρομιές με αποσταγμένο νερό και τους αφήνουμε να στεγνώσουν για 2 με 3 μέρες για την αποφυγή βραχυκυκλώματος λόγω συγκέντρωσης νερού στα κυκλώματα της συσκευής. Για τα μέσα στερεής κατάστασης κάνουμε το ίδιο, στην περίπτωση όμως που η διασύνδεση πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου θηλυκού τύπου και έχει εισχωρήσει λάσπη, θα πρέπει να γίνει χρήση διαλυτικών υγρών με ουδέτερη συμπεριφορά στα πλαστικά, όπως για παράδειγμα η αλκοόλη. Αν στεγνώσουν καλά αυτά τα μέσα και καθαριστούν από προσκολλημένα στα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα αγώγιμα κατάλοιπα, ικανά να προξενήσουν κάποιο βραχυκύκλωμα, τότε αυτά δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Δημοσκοπήσεις

Ποία είναι η κλίμακα μεγέθους των θεμάτων που επιθυμείτε να ψηφιοποιήσετε;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 8 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.