03-04-2006
Ορεινή περιοχή Θερμών

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Η Αρκούδα, ο Λύκος, ο Αγριόγατος και το Ζαρκάδι παρατηρούνται στην περιοχή. Όλα τα ανωτέρω είδη θηλαστικών είναι εξαιρετικά σπάνια και ευρίσκονται μόνο στην βορειοανατολική περιοχή με τα δάση βελανιδιάς και στην περιοχή βορειοδυτικά του Δημαρίου. Εξαίρεση είναι το πετροκούναβο, ο ασβός, η νυφίτσα και η αλεπού που είναι ευρέως κατανεμημένα σε όλη την περιοχή. Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία της Βίδρας στα ρυάκια και τα ποτάμια της περιοχής.


Τα μεγάλα αρπακτικά δεν λείπουν από την ευρύτερη περιοχή και συχνά παρατηρούνται να πετούν γύρω από ανοικτές εκτάσεις κοντά στους οικισμούς. Νεαρός Χρυσαετός (Aquila chrysaetos).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Δεντροτσοπανάκος (Sitta europaea), τρέφεται με σπόρους, καρπούς και έντομα και κινείται με ευχέρεια κάθετα στα δέντρα, όπως ο δρυοκολάπτης. Φωλιάζει σε τρύπες κλείνοντας επιμελώς το στόμιο με λάσπη και χόρτα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι πράσινες σαύρες υπάρχουν σε αφθονία παντού στην περιοχή ελέγχοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων. Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis). Αρσενικό άτομο σε εποχή αναπαραγωγής με το χαρακτηριστικά έντονο μπλε χρώμα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα μεγάλα θηλαστικά, όπως ο Λύκος (Canis lupus) ευνοούνται από το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής και την ύπαρξη εκτατικής κτηνοτροφίας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.