06/11/2006
Ελατιά (Καράντερε) - Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, Καλλίκαρπο, Παππάδες, Οροπέδιο

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η χλωρίδα στην περιοχή. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε κυρίως δάση δρυός και συστάδες από διάφορα είδη όπως: πουρνάρι, γαύρο, παλιούρι, κρανιά, πτελέα, που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Υψηλότερα και μέχρι τα 800 μ. στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συναντάμε πυκνά δάση φυλλοβόλων, που αποτελούνται κυρίως από δρυς - οξιές, ενώ όπου το περιβάλλον είναι ευνοϊκό εμφανίζονται σποραδικά ή κατά ομάδες και είδη όπως: σκλήθρα (Alnus), ιτιές (Salix), λεύκες (Populus), σφενδάμια (Acer), σημύδες (Betula), Καστανιές (Castanea sativa), Φουντουκιές (Corylus avellana), Καρυδιές (Juglans regia), σορβιές (Sorbus), Οστρυές (Ostrya carpinifolia), φράξοι (Fraxinus), κέδρα (Juniperus), κ.ά. Πάνω δε από τα 800μ και μέχρι τα 1900 περίπου συναντάμε τα δάση της οξιάς (Fagus) και των κωνοφόρων (κυρίως δάση ελάτης - ερυθρελάτης (Picea excelsa, syn. Picea abies) και δασικής πεύκης (Pinus sylvestris)).
Στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, στα πρανή και στα ξέφωτα που σχηματίζονται, σημαντικός είναι ο ρόλος των καρποφόρων θάμνων και δέντρων για την άγρια πανίδα. Θάμνοι όπως οι βατομουριές (Rubus), τα Σμέουρα (Rubus idaeus), τα μύρτιλλα (Vaccinium), οι Αγριοφράουλες (Fragaria vesca), οι αγριοτριανταφυλλιές (Rosa), οι Φουντουκιές (Corylus avellana) οι Κρανιές (Cornus mas) και δέντρα όπως οι Αγριομηλιές (Malus silvestris, M. domestica), οι σορβιές (Sorbus), ο κράταιγος (Crataegus), οι Αγριοκερασιές (Prunus avium), οι Αγριοκορομηλιές (Prunus cerasifera), τροφοδοτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με καρπούς πολλά άγρια ζώα και πουλιά.
Τα αγριολούλουδα στην περιοχή κατέχουν εξέχουσα θέση, όλο σχεδόν το χρόνο με πολλά και σημαντικά είδη όπως: το Κίτρινο κρίνο της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), το Γέο (Geum rhodopaeum), τους κρόκους (Crocus), το Κολχικό (Colchicum autumnale), τους αγριοπανσέδες (Viola), τις ανεμώνες (Anemone), τις καμπανούλες (Campanula), τις αγριονεραγκούλες (Ranunculus), τις κενταυρέες (Centaurea), τις ορχιδέες (Orchis) και ακόμη πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη.


Τα πυκνά φυλλοβόλα δάση της περιοχής με την μοναδική ποικιλία ειδών συχνά διασχίζονται από δασικούς δρόμους. Δρυοδάση και οξιές κοντά στο Καλλίκαρπο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα πυκνά φυλλοβόλα δάση της περιοχής, με την μοναδική ποικιλία ειδών, στις αρχές της άνοιξης εμφανίζονται τα πρώτα πράσινα φύλα, αργότερα τα εντυπωσιακά άνθη και το φθινόπωρο οι κατακόκκινοι καρποί, σε μορφή κουκουνάρας, του πολυετούς φυτού Φιδόχορτο (Arum maculatum).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι καρποί στη φύση παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση πολλών ειδών. Αγριοφράουλες (Fragaria vesca)
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μέσα στα σκιερά δρυοδάση και κοντά στα ποικίλα πτεριδόφυτα, νωρίς την άνοιξη οι φριτιλάριες κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα άνθη της Καστανιάς (Castanea sativa) διακρίνονται εμφανώς σε αρσενικά και θηλυκά. Τα αρσενικά εμφανίζονται πολλά μαζί σε όρθιους ίουλους ενώ τα θηλυκά, στην βάση των ίουλων, σχηματίζονται μέσα σε αγκαθωτό περίβλημα, που καθώς αναπτύσσεται σκληραίνει και περικλείει μέσα του τον εδώδιμο καρπό.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα κίτρινα κρίνα της Ροδόπης (Lillium rhodopeum), ενδημικά στην περιοχή, εντυπωσιάζουν με την πλούσια ανθοφορία τους και το έντονο άρωμά τους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Σημαντικά αγριολούλουδα, ανάμεσα σε αιωνόβια κωνοφόρα και καταπράσινα δροσερά λιβάδια, παρατηρούνται στην ιδιόμορφη κοιλάδα του Στραβορέματος από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.