03-04-2006
Περιοχή Τοξοτών – Στενά Νέστου

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΘΕΣΗ: Το χωριό των Τοξοτών βρίσκεται στο νότιο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης και σε απόσταση 12 km από την πόλη της Ξάνθης. Η Γαλάνη βρίσκεται παραπλεύρως των Τοξοτών, σε απόσταση 14 km από την πόλη της Ξάνθης, στην είσοδο των Στενών του Νέστου και στους πρόποδες του βουνού Καρπούζ Τεπέ.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το υψόμετρο είναι 50μ. στην πλατεία Τοξοτών και 60μ. στην πλατεία της Γαλάνης.

Τα χωριά των Τοξοτών και της Γαλάνης βρίσκονται στην έξοδο των Στενών και στους πρόποδες του Καρπούζ Τεπέ μέσα σε ένα πολυποίκιλο τοπίο από υδροχαρή παρόχθια βλάστηση έως τα βραχοτόπια με τις αγριελιές και τα εγκαταλειμμένα χωράφια με τις λιθόχτιστες πεζούλες. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί σπουδαίο πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα κατάφυτα βουνά, τα πανέμορφα Στενά του Νέστου ποταμού, η ορεινή άγρια ορχιδέα που αφθονεί ανάμεσα στα αγριολούλουδα, δίνουν μια ξέχωρη και σπάνια ομορφιά στο περιβάλλον. Στην περιοχή ζουν και αναπτύσσονται προστατευόμενα είδη, όπως τα αρπακτικά πτηνά.
O ποταμός Νέστος πηγάζει από το βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης και διατρέχει τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης με πολλούς μαιανδρισμούς σε μήκος 130 χλμ., αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας.
Τα Στενά του Νέστου αποτελούνται από το τμήμα του ποταμού μεταξύ Σταυρούπολης και Γαλάνης, με τις παραποτάμιες περιοχές. Διαμορφώνονται μεταξύ των ορέων της Λεκάνης στα δυτικά και της Αχλάδας στα ανατολικά, όπου σχηματίζεται μια ευρεία χαράδρα με θαμνώνες και αραιά δάση φυλλοβόλων δέντρων. Αντίθετα, στις όχθες του ποταμού φυτρώνουν υδρόβια είδη δέντρων, όπως πλατάνια, ιτιές, κ.λ.π.
Ο Νέστος μέσα στα Στενά κυλά ανάμεσα σε απότομες πλαγιές, παρουσιάζει δε κατά τόπους μεγάλο βάθος και ταχύτητα ροής σε σχέση με το τμήμα του πριν και ιδίως μετά τα Στενά και έχει μικρό πλάτος στις όχθες του λόγω των απότομων πλαγιών, εκτός από την περιοχή της Σταυρούπολης και των Κομνηνών όπου έχει σχηματιστεί μια μικρή κοιλάδα.


Οι απότομες όχθες των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, οι φυσικές κοιλότητες και η πυκνή παρόχθια βλάστηση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ποταμού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι μαιανδρισμοί του ποταμού, οι απότομες όχθες και τα πλατώματα δημιουργούν μικροκλίματα στο χώρο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.