17/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Ορεινού

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ο Δήμος Ορεινού βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Ν. Καβάλας. Έχει πραγματικό πληθυσμό 1769 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στον Δήμο περιλαμβάνονται οι οικισμοί: Λεκάνης, Αγίου Κοσμά, Διποτάμου, Δύσβατου, Ελαφοχωρίου, Κεχρόκαμπου, Μακρυχωρίου και Πλαταμώνος. Η περιοχή είναι γνωστή για την αξεπέραστη φυσική της ομορφιά. Περιβάλλεται από δασοβιότοπους μεγάλης αισθητικής αξίας και βιοποικιλότητας. Χαρακτηριστικό είναι το δάσος οξιάς στη Λεκάνη σε υψόμετρο 1300 μέτρα, που προσφέρει μια διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς. Στα όρια του Δήμου απλώνονται τα Στενά του ποταμού Νέστου, ένα σημαντικό οικοσύστημα που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Εκεί βρίσκεται το αισθητικό δάσος των Στενών του Νέστου, όπου οργανώνονται οικοτουριστικές δραστηριότητες (παρατήρηση σπάνιων αρπακτικών, κατάβαση του ποταμού με κανό).

Στην έδρα του Καποδιστριακού Δήμου της Λεκάνης η Αγροτουριστική Επιχείρηση λειτουργεί εστιατόριο μέσα στο υπέροχο δάσος της οξιάς. Στην Λεκάνη διοργανώνονται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, η γιορτή της πατάτας. Υπάρχει επίσης Λαογραφικό μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή της καπνοκαλλιέργειας. Στον Κεχρόκαμπο, μέσα στη γραφική πλατεία με τα πλατάνια, λειτουργεί σύγχρονος ξενώνας και ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρουν τα αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια.

Στον Πλαταμώνα διοργανώνεται η γιορτή της Κτηνοτροφίας όπου τιμητική θέση κρατά η ντόπια βραστή γίδα. Το χειμώνα η περιοχή προσφέρεται για κυνήγι αγριόχοιρων και άλλων άγριων πτηνών. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές του «αισθητικού δάσους» με τη πλούσια χλωρίδα από παιόνια, ορχιδέες, ανεμώνες, βιόλες κλπ. Ο Δήμος προσφέρεται επίσης και για θρησκευτικό τουρισμό. Στον εγκαταλελλειμένο οικισμό των Νικητών υπάρχει η Μονή των Νικητών με τη θαυματουργή εικόνα της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρα», που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στις 6 Αυγούστου. Στον οικισμό Δύσβατου βρίσκεται η «Ηπειρώτικη Γέφυρα» όπου μπορεί να δει κανείς μια παρθένα περιοχή, όπως εξάλλου δηλώνει και η ίδια ονομασία του χωριού.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.