29/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Φερών

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Ο Δήμος Φερρών ανήκει στον Ν. Έβρου και σε αυτόν ανήκουν τα δημοτικά διαμερίσματα Φερρών, Αρδανίου, Δορίσκου, Καβησού, Πέπλου, Πυλαίας, Τριφυλλίου, Πόρου και Μοναστηρακίου. Έχει έδρα την πόλη των Φερρών που βρίσκεται 28km βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Ένα κράμα παραδόσεων, ηθών και εθίμων όλων των φύλων που συνυπάρχουν εδώ, δίνουν στον επισκέπτη μια αίσθηση πολυφωνίας και πλούσιας κοινωνίας.

Στην ημιορεινή τοποθεσία των Κοίλων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια των Φερρών, τα ευρήματα μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία ήδη από την παλαιολιθική εποχή. Στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ανήκουν οι βραχογραφίες, τα θεμέλια οικισμού κ.α. Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί χρονογράφοι μνημονεύουν στα κείμενά τους τη Βήρα και τον μεγαλοπρεπή ναό της. Μετά 200 χρόνια από την ίδρυση της Μονής που έκτισε ο βυζαντινός πρίγκιπας Ισαάκιος Κομνηνός στα 1151 π.χ., η Βήρα ερημώνεται και ο πληθυσμός αποδεκατίζεται. Το 1357 η περιοχή υποδουλώνεται στους Οθωμανούς Τούρκους. Η Βύρα υποβαθμίζεται, η Παναγία η Κοσμοσώτειρα γίνεται Τέμενος και η πόλη μετονομάζεται σε Φέρρες. Η σημερινή πόλη των Φερρών είναι η πόλη κληρονόμος της βυζαντινής Βύρας με την εκκλησία της Παναγίας σύμβολο τέχνης και πολιτισμού της Κων/ πόλης. Το 1868 η πόλη ήταν κατά της διοίκησης Καλλιπόλεως με σπουδαία εμπορική κίνηση. Το 1871 η κατασκευή λιμανιού στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Το 1871 γίνεται προσωρινή απελευθέρωση μαζί με όλη τη δυτική Θράκη.

Σημαντικό πολιτισμικό γεγονός της Θράκης αποτελούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού που οργανώνουν την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Φερρών. Επίσης οργανώνεται η Πανθρακική Αγροτική Έκθεση Φερρών στις Φέρρες, στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων που παράγουν προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες στον αγροτικό τομέα.

Το Παγκόσμιο ίδρυμα Θρακών διοργανώνει το Ετήσιο Πανθρακικό Προσκύνημα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως προστάτιδα τις Θράκης, στις Φέρρες στις 15 Αυγούστου κάθε έτους.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Λαογραφική συλλογή του Νίκου Γκότση που φυλάσσεται στο σπίτι του Νίκου Γκότση, ένας συλλεκτικός πλούτος από αντικείμενα, γυναικείες στολές, έπιπλα και σκεύη, γραπτά στοιχεία όπως φωτογραφίες, δημόσια έγγραφα και σχολικά που αναφέρονται στους κατοίκους των Φερρών που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.