05/02/2006
Άβαντας

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Βλαστητικά η περιοχή ανήκει στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης. Η περιοχή καταλαμβάνεται από μεγάλα και συνεχόμενα ημιορεινά δάση πλατύφυλλων.
Οι δρυς είναι τα κυρίαρχα δέντρα καθώς εμφανίζονται διάφορα είδη. Ανάμεσα στις καλλιέργειες υπάρχουν διάσπαρτα άτομα από Βαλανιδιές (Quercus aegilops subsp. macrolepis). Πέρα από αυτά τα είδη, μία μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων (αείφυλλα & φυλλοβόλα πλατύφυλλα) βρίσκονται είτε μεμονωμένα μέσα στα δάση, είτε σε ορισμένες θέσεις σχηματίζουν αυτοτελή δάση. Τα κυριότερα από αυτά είναι είδη Φράξου, Φτελιάς, Σφενδάμων, Κρανιάς, Λεπτοκαρυάς κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του Βουνόκεδρου ή Βουνοκυπάρισσου (Juniperus phoetidisima) το οποίο φύεται ανάμεσα στους βραχότοπους, σε τοποθεσίες απροσπέλαστες από βόσκηση και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά γέρικα άτομα από αυτό το είδος, ηλικίας εκατοντάδων ετών.
Σε πολλές θέσεις της περιοχής, ιδιαίτερα προς την Κίρκη, η φυσική βλάστηση έχει αντικατασταθεί από αναδασώσεις Τραχείας, Μαύρης και Θαλάσσιας Πεύκης.


Ρυάκια και χείμαρροι δημιουργούν μικρές λίμνες με πλούσια παρόχθια βλάστηση.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα πυκνά δρυοδάση της περιοχής συνυπάρχουν πολλά είδη πλατύφυλλων και αποτελούν σημαντικούς βιότοπους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στη γύρω ημιορεινή περιοχή και μέσα από ένα πυκνό και αδιάβατο δάσος πλατύφυλλων συχνά υψώνονται βραχώδεις εξάρσεις, που στις κορυφές τους φύονται τα Βουνοκυπάρισσα (Juniperus foetidissima).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στη γύρω ημιορεινή περιοχή και μέσα από ένα πυκνό και αδιάβατο δάσος αείφυλλων και φυλλοβόλων θάμνων και δέντρων, συχνά υψώνονται απροσπέλαστες βραχώδεις εξάρσεις, που στις κορυφές τους φύονται τα Βουνοκυπάρισσα (Juniperus foetidissima) και βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη πουλιών όπως ο Μαυροπελαργός.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.