30-01-2006
Ορεινή περιοχή Παπίκιου – Σώστη

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΝΙΔΑ
Στην περιοχή καταγράφονται σπάνια είδη πουλιών, όπως ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos). ο Σταυραετός (Hieraaetus pennatus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Μαύρος Δρυοκολάπτης (Dryocopus martius), η Μεσοτσικλιτάρα (Dendrocopos medius), κ.ά. Πιθανόν τα μεγάλα θηλαστικά είναι ευρέως κατανεμημένα σε όλη την περιοχή αλλά σε χαμηλές πυκνότητες.


Τα μεγάλα θηλαστικά, όπως ο Λύκος (Canis lupus) ευνοούνται από το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής και την ύπαρξη εκτατικής κτηνοτροφίας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι χελώνες συναντώνται παντού στην ορεινή περιοχή και αποτελούν σημαντικό μέρος στην διατροφή των μεγάλων αρπακτικών όπως ο χρυσαετός. Ονυχοχελώνα (Testudo hermanni).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Σπουργίτης (Passer domesticus), κοινό είδος, που συναντάται κυρίως γύρω από κατοικημένες περιοχές, τρέφεται με σπόρους και έντομα, φωλιάζει σε σκεπές σπιτιών, σε πυκνά σημεία και βάτους και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην διατροφή των μικρών ημερόβιων και νυκτόβιων αρπακτικών. Στο κέντρο και επάνω αρσενικό άτομο, κάτω Θηλυκό.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), συναντάται στο χώρο της Θράκης συνήθως σε ξερικές περιοχές και στα ορεινά βραχοτόπια. Τρέφεται κυρίως με φυτικές τροφές που αναζητά πρωινές και απογευματινές ώρες.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.