30-10-2007
Σχολεία Αν. Μακεδονίας και Θράκης τον 19ο με αρχές του 20ου αιώνα

Θαναηλάκη Καλλιόπη
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτηρίων για τους Έλληνες της περιοχής. Κάθε περιοχή με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων είχε, εκτός από δημοτικό σχολείο, «Αστικές Σχολές αρρένων και θηλέων».
Βασικό ρόλο στην πνευματική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου έπαιξε η μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου -και ειδικά του καπνεμπορίου- το οποίο οι κάτοικοι καλλιεργούσαν σε περιοχές της Δράμας, Ξάνθης και Καβάλας και αποτελούσε σημαντικότατο εξαγωγικό προϊόν. Η Ξάνθη, η οποία ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο, είχε τα απαιτούμενα στοιχεία πνευματικής άνθησης. Το πρώτο ελληνικό σχολείο ιδρύθηκε στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) στα 1866. Στη Δράμα το 1876 λειτουργούσε ένα σχολείο αρρένων. Την περίοδο αυτή υπάρχουν στην πόλη της Καβάλας δύο αστικές σχολές. Στην ελληνόφωνη κοινότητα της Κομοτηνής υπήρχαν επίσης σχολεία.

Βιβλιογραφία
Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος, Ιστορία της Μείζονος Θράκης: Από την πρώιμη Οθωμανοκρατία μέχρι τις μέρες μας. Εκδ. Α. Σταμούλη 2004, σελ. 353 και 357,
Ozdemir Bulent, Ottoman Reforms and Social life. Reflections frοm Salonica 1830-1850, The Isis Press, Istanbul, 2003, p. 124.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.