Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Οκτωβρίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Μνημεία Τύμβοι Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Ορεστιάδας

Nότια όψη του φρουρίου. Διακρίνονται οι δύο τετράπλευροι πύργοι του κεντρικού τμήματος και ανάμεσά τους η πύλη εισόδου από τον εξωτερικό στον εσωτερικό περίβολο.
(Φωτογραφία: Παρασκευάς Kονόρτας)
Aναπαράσταση σε τομή του μεγάλου πύργου του κάστρου του Πυθίου. O κεντρικός πύργος είναι ένα είδος κατοικίας, κτισμένος με μεγάλους δόμους, άτακτο πλινθοπερίκλειστο σύστημα και ζωνάρια πλινθοδομής. Διαιρείται σε ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα.
(Φωτογραφία: Byz. Forsch. pl. LXXI)
Eσωτερική άποψη του πρώτου ορόφου του κεντρικού πύργου.
(Φωτογραφία: Παρασκευάς Kονόρτας)
Γενική άποψη του Πυθίου με το Βυζαντινό κάστρο
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Evros.gr-Το νέο portal του Ν.Έβρου
Τουριστικός οδηγός
Δήμος Τριγώνου
To Επίσημο Site του Δήμου Τριγώνου

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκκλησίες
Κάστρα
Κτίσματα
Μακεδονικοί Τάφοι
Τύμβοι
Υδραγωγεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφέα
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Τριγώνου
Τύμβοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Ταφικοί τύμβοι Ορεστιάδας

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου Έβρου αποκαλύφθηκαν ταφικοί τύμβοι, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Οι τάφοι, οι οποίοι ανήκουν σε πλούσια άτομα, βρίσκονται κοντά σε οδικές αρτηρίες και πάνω σε χαμηλά υψώματα, πιθανότατα για να είναι ορατοί από μεγάλες αποστάσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι οι ταφικοί τύμβοι στα Αμπελάκια και στην Παταγή Ορεστιάδας, όπου η σωστική ανασκαφή άρχισε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 1994.

Τα ευρήματα της ανασκαφής τοποθετούν χρονικά τον ταφικό τύμβο στα Αμπελάκια στον 1ο αιώνα μ.Χ., σε μια εποχή που η Θράκη γίνεται επαρχία του ρωμαϊκού κράτους.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα του τύμβου, ο οποίος είχε διάμετρο περίπου 53 μέτρα και ύψος 5,47 μέτρα, αποκαλύφθηκαν 23 διάσπαρτα σημεία νεκρικών τελετών και προσφορών με θραύσματα πολλών αγγείων, ίχνη ταφικών πυρών, οστά ζώων και ακέραια αγγεία. Τα περισσότερα από αυτά τα ευρήματα χρονολογούνται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, εκτός από κάποια θραύσματα μελαμβαφών αγγείων και οξυπύθμενων αμφορέων, τα οποία φαίνεται ότι ανήκουν σε παλαιότερο τύμβο. Σε ένα σημείο διατηρήθηκαν τα αποτυπώματα ενός ξύλινου φορείου, με το οποίο είχαν μεταφέρει μισό πιθάρι με πολλά όστρακα πινακίων, στάχτες, κάρβουνα και κόκκαλα ζώων, υπολείμματα νεκρικών τελετών.

Την κύρια ταφή του ταφικού τύμβου στα Αμπελάκια αποτελούσε ένας μεγάλος λάκκος σε σχήμα σκάφης με επικλινή τοιχώματα. Στον λάκκο βρέθηκαν τα υπολείμματα της καύσης ενός νεκρού άνδρα, μικρά θραύσματα οστών και στάχτες που είχαν τοποθετηθεί μαζί με κτερίσματα στον πυθμένα του λάκκου και είχαν σκεπαστεί με χώμα ως το ύψος ενός εσωτερικού χείλους. Στο ψηλότερο επίπεδο υπήρχαν απομεινάρια νεκρικής προσφοράς και οστά ζώων, ενώ χαρακτηριστικά ήταν και τα αποτυπώματα ξύλινου ορθογώνιου φέρετρου με παράλληλα και εγκάρσια ξύλα (όπως έδειξαν οι θέσεις των σιδερένιων καρφιών που διασώθηκαν) που εντοπίστηκε στον λάκκο. Στο ανώτερο τμήμα του λάκκου τα τοιχώματα είχαν επιχριστεί επιμελώς με κόκκινο πηλώδες χώμα.

Σημαντικά είναι τα κτερίσματα που συνόδευαν τον νεκρό: στην ταφή βρέθηκαν θραύσματα από γυάλινα αγγεία, σιδερένια μαχαίρια, υπολείμματα από σόλες υποδημάτων, μια χάλκινη οινοχόη με περίτεχνη λαβή που απολήγει σε κεφάλι Σειλινού, μια άλλη τριφυλλόστομη οινοχόη με σιδερένια λαβή και δύο πήλινες στάμνες. Το σημαντικότερο κτέρισμα, όμως, του τάφου ήταν ένας σιδερένιος «δίφρος οκλαδίας» (πτυσσόμενο κάθισμα) με ευθύγραμμα πόδια, το οποίο αποτελεί μοναδικό εύρημα, όχι μόνο για την περιοχή της Θράκης, αλλά και για τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Ο δίφρος είναι διακοσμημένος στα επάνω άκρα με χάλκινα κεφάλια λιονταριών, ενώ στους άξονες σύνδεσης των ποδιών κοσμείται με χάλκινα κεφάλια γυναικών (γοργόνεια). Σχεδόν όλοι οι δίφροι που απεικονίζονται σε ανάγλυφα και αττικά αγγεία, εμφανίζονται με λυγισμένα πόδια που μιμούνται πόδια ζώων, ενώ δίφροι με ευθύγραμμα πόδια συναντώνται στην Αίγυπτο και την περιοχή της Ιταλίας. Σημαντική είναι η πληροφορία που παραδίδει ο Αθηναίος για τους Αθηναίους, ότι οι δούλοι τους μετέφεραν τους δίφρους, ώστε οι αφέντες τους να μην κάθονται οπουδήποτε, όταν έβγαιναν έξω και ήθελαν να καθίσουν.

Εκτός από την κύρια ταφή του τύμβου, βρέθηκε και μια ακτέριστη ταφή με το σκελετό νεαρού ατόμου που αποκαλύφθηκε σε συνεσταλμένη στάση. Η ταφή ανήκε σε παλαιότερη εποχή.

Εκτός από τον ταφικό τύμβο των Αμπελακίων σημαντικός στην περιοχή της Ορεστιάδας, ως προς τον τρόπο κατασκευής, είναι και ο τύμβος της Παταγής, στον οποίο αποκαλύφθηκε ένας συλημμένος και διαλυμένος κιβωτιόσχημος τάφος. Ο τάφος σκεπάζονταν με μια σειρά ορθογώνιων πλακών, ήταν χτισμένος με τρεις σειρές γωνιολίθων, είχε εκφορικά τοιχώματα και δάπεδο κατασκευασμένο από ορθογώνιες πλάκες. Στην ανατολική πλευρά του τάφου κατέληγε από τα νότια ένας πρόχειρα κτιστός διάδρομος, ο οποίος πιθανότατα συνδεόταν με τις νεκρικές τελετές του ενταφιασμού. Μοναδικά ευρήματα του τάφου ήταν λίγα θραύσματα αβαφών αγγείων, θραύσματα οστών και τμήμα σιδερένιου αντικειμένου, ενώ στο εσωτερικό του διαδρόμου βρέθηκαν ριγμένα αρκετά θραύσματα οστών από το σκελετό του νεκρού. Κτερίσματα από το εσωτερικό του τάφου δεν βρέθηκαν, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρονολόγησή του με ακρίβεια. Από τη μορφή και τον τρόπο κατασκευής, ωστόσο, εικάζεται ότι ανήκει στο τέλος του 4ου αιώνα ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Βιβλιογραφία:

Τριαντάφυλλος Δ., (1995). Ταφικοί τύμβοι Ορεστιάδας, Αφιέρωμα: Μακεδονία-Θράκη, Εφημερίδα Καθημερινή, σελ. 28-29.

Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Κούκος Μ. (1991). Στα βήματα του Ορφέα, Οδοιπορικό της Θράκης, διαθέσιμο στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/Koukos/orfeas/index.htm. (Ημερομηνία τελευταίας επίσκεψης: 21-10-2007).
Τσονίδης Χ., (1980). Η Ορεστιάδα μας.