Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Αρχαιολογία Αρχαιολογικοί χώροι Οικισμοί Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Φερών

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Έβρος
Ιστοσελίδα για τον Νομό Έβρου
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Ιστοσελίδα για τη Θράκη
Δορίσκος
On line βιβλίο για τη Θράκη
Municipality of Feres
Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Φερών

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αγορές
Θέατρα
Ιερά
Οικίες
Οικισμοί
Χώροι ’θλησης
Εργαστήρια
Νεκροταφεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/12/2007
Αρχαίος Δορίσκος

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στη θέση του χαμηλού λόφου Σαράγια, στην παραλία κοντά στο Δέλτα του Έβρου, υψώνεται ένα βραχώδες έξαρμα, που εποπτεύει την πεδινή έκταση γύρω από το Δέλτα. Στη στρατηγική αυτή θέση πάνω στον χερσαίο άξονα που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, αλλά και τα παράλια του Αιγαίου με τη θρακική ενδοχώρα μέσω του Έβρου ποταμού, στη δυτική του διάβαση, τοποθετείται ο αρχαίος Δορίσκος, ο οποίος αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως «αιγιαλός» και «πεδίον μέγα» της Θράκης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η αρχαία πόλη του Δορίσκου το 480 π.Χ. χρησίμευσε ως τόπος επιθεώρησης και παράταξης της στρατιάς του Ξέρξη και ως κέντρο ανεφοδιασμού. Τότε διορίστηκε ο Πέρσης Μασκάμης διοικητής του Δορίσκου και παρέμεινε και μετά τους περσικούς πολέμους απολαμβάνοντας τιμών και δώρων από τον Ξέρξη για τις υπηρεσίες του. Επιπλέον, αποτέλεσε σημαντική οχυρή θέση των Περσών, όπου εγκατέστησαν μόνιμη φρουρά κατά την εκστρατεία του Δαρείου Α΄ εναντίον των Σκυθών (519-511 π.Χ.).

Αργότερα, όταν οι παράλιες θρακικές πόλεις ελευθερώθηκαν από τους Πέρσες, ο Δορίσκος αναπτύχθηκε σε εμπορικό κέντρο, έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και αποτέλεσε το σημείο επαφής της Αθήνας με τους Θράκες του εσωτερικού.

Κατά την εποχή του Φιλίππου Β΄ ο αρχαίος Δορίσκος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή πέρασε υπό μακεδονική κυριαρχία, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια απώλεια για τους Αθηναίους. Αργότερα υπήρξε μία από τις βάσεις της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου προς την Ασία και στη συνέχεια για μια σύντομη περίοδο, πέρασε στον έλεγχο των Πτολεμαίων. Ο Δορίσκος εξακολουθεί να αναφέρεται σε πηγές μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι πληροφορίες για την μετέπειτα ιστορία του Δορίσκου σαν πόλη αλλά και σαν εκκλησιαστική διοίκηση κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όμως, είναι ελλιπείς. Φαίνεται, πάντως, ότι με την ίδρυση της γειτονικής Τραϊανουπόλεως παρακμάζει και εγκαταλείπεται.

Κατά τη δεκαετία του 1950 ο Γρηγόριος Ευθυμίου ερευνά επιφανειακά την περιοχή του Δορίσκου και ανακαλύπτει τύμβους και όστρακα διαφόρων εποχών. Επισημαίνει για πρώτη φορά την αρχαιολογική σημασία της τοποθεσίας και παραδίδει πλήθος παρατηρήσεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Οι έρευνες του Γεώργιου Μπακαλάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1960 επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις του Ευθυμίου για τη σπουδαιότητα της θέσης στο λόφο «Σαράγια», ανατολικά του σύγχρονου χωριού Δορίσκος και νότια των Φερών και οδήγησαν στη ασφαλή ταύτιση της θέσης με τον αρχαίο Δορίσκο. Οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως ένα πλήθος ευρημάτων που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς μέχρι τους Ύστερους Ελληνιστικούς Χρόνους, γεγονός που φανερώνει ότι το ύψωμα του Δορίσκου παρουσιάζει συνεχή και μόνιμη εγκατάσταση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμική, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων της γειτονικής Αίνου, της Θάσου και της Σαμοθράκης, νομίσματα Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, πήλινα ειδώλια, υφαντικά βάρη, αρχιτεκτονικά μέλη και μεγάλο πλήθος μικροαντικειμένων πήλινων και μετάλλινων. Μια επιγραφή - ψήφισμα του 3ου-2ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην περιοχή αναφέρει ότι κάθε χρόνο γινόταν «πανηγύρι» προς τιμή του θεού Ασκληπιού και του Ροΐτη, ποτάμιας θρακικής θεότητας.

Επιπλέον, σημαντικά είναι και τα αρχιτεκτονικά ευρήματα και το οικοδομικό υλικό των αρχαίων κτιρίων. Ανασκαφική έρευνα μικρής κλίμακας που διενεργήθηκε από τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο το 1971 αποκάλυψε τμήματα περιβόλου, μέρος του τείχους της πόλης του 4ου αιώνα π.Χ. που ήταν κατασκευασμένο από πωρόλιθο με το ισοδομικό σύστημα, λιθόστρωτη αυλή του 4ου αιώνα π.X. και ένα συλημένο κιβωτιόσχημο τάφο με πώρινες πλάκες. Σημαντικός είναι και ο Ελληνιστικός μαρμάρινος «καταληπτήρας» από οικοδόμημα περιορισμένων διαστάσεων, πιθανώς «ηρώον».

Στην ευρύτερη περιοχή του Δορίσκου τοποθετείται και το Χαράκωμα, μια μικρή πόλη της Σαμοθράκικης Περαίας που σημειώνεται από το Στράβωνα, ενώ πολύ κοντά στο σημερινό χωριό Δορίσκος σώζεται τμήμα της Εγνατίας Οδού (τέλη 2ου αιώνα π.X.).

Βιβλιογραφία:

Αρχαιολογικός ’τλας του Αιγαίου – Από την Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα, (1998). Έκδοση Υπουργείου Αιγαίου-Πανεπιστημίου Αθηνών, σελ.181.

Ελλάς-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, (1992). Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Κούκος Μ. (1991). Στα βήματα του Ορφέα, Οδοιπορικό της Θράκης, διαθέσιμο στη διαδικτυακή διεύθυνση: http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/Koukos/orfeas/index.htm. (Ημερομηνία τελευταίας επίσκεψης: 21-10-2007).

Τριαντάφυλλος Δ., (1994). Αρχαία Θράκη, στο Θράκη, Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, σελ. 82.

Τσατσοπούλου Π., (2005). Εγνατία οδός, Ιστορία και διαδρομή στο χώρο της Θράκης, Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού, Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σελ. 41, 44.