Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Μουσεία Παιδείας Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης Δήμος Κομοτηνής

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Μουσείο Παιδαγωγικών Επιστημών, Κομοτηνή, Θράκη
Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικά
Βυζαντινά
Δημοτικά
Εκκλησιαστικά
Καλαθοπλεκτικής
Λαογραφικά / Εθνολογικά
Μετάξης
Παιδείας
Στρατιωτικά
Φυσικής Ιστορίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Κομοτηνής
Παιδείας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/11/2007
Θρακικό Μουσείο Παιδείας Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Αλεξάνδρου Χ. Καζαντζή Εκπαιδευτικού - Νομικού και Προέδρου της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής. Ανεγέρθηκε το 1882 από δύο Ηπειρώτες, τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη και τη σύζυγο του, όπως μαρτυρά η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που φέρει τη χαρακτηριστική επιγραφή «Νηπιαγωγείoν». Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και, έως το 1995, για να στεγάσει το Ιστορικό 5ο Νηπιαγωγείο.

Σκοπός της ίδρυσης του Θρακικού Μουσείου Παιδείας είναι η παρουσίαση της ιστορικότητας και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, μέσα από τη συλλογή και έκθεση του διάσπαρτου εκπαιδευτικού υλικού, εντύπων και σχολικών ειδών, που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες εποχές και τείνουν σήμερα να εξαφανιστούν.

Στον πρώτο όροφο του διατηρητέου διώροφου κτιρίου λειτουργεί βιβλιοθήκη, η οποία είναι οργανωμένη ηλεκτρονικά και επιστημονικά και περιλαμβάνει βιβλία Ψυχολογίας Παιδαγωγικών Επιστημών και Ιστοριών της Θράκης, όπως είναι τα ιστορικά βιβλία των Σέρβων που χρονολογούνται από το 1782 και το 1795 και περιέχουν αναφορές για τα ελληνικά σχολεία στη Σερβία. Τα περισσότερα βιβλία ανήκουν στους 19ο και 20ο αιώνα και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών ή παλαιότερων δημοτικών σχολείων. Τα πιο χαρακτηριστικά και αξιόλογα θεωρούνται τα αναγνωστικά εγχειρίδια του δημοτικού που χρονολογούνται περίπου στο 1800.

Στο δεύτερο όροφο εκτίθεται το μουσειακό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα του 17ου και 18ου αιώνα (μαυροπίνακες, ξύλινες έδρες, αντικείμενα από τα μαθητικά συσσίτια, σάκες, μαθητικές ποδιές, παλιά θρανία και πολλά ακόμα σχολικά αντικείμενα). Σημαντικά είναι τα είδη τυπογραφείου, γραφομηχανές και κατασκευές, όπως ο πολύγραφος, το φωτοτυπικό εκείνης της εποχής, πικάπ και μηχανήματα προβολής. Στο μουσείο φυλάσσεται, επίσης, και μία παλιά ελληνική σημαία από το Δημοτικό Σχολείο των Ασωμάτων, πάνω στην οποία διακρίνονται οι ’γιοι των Γραμμάτων, οι Τρεις Ιεράρχες. Τα μουσειακά εκθέματα περιλαμβάνουν και άφθονο φωτογραφικό υλικό. Οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές της Θράκης απεικονίζουν σχεδόν όλα τα σχολεία του Νομού Ροδόπης και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανέγερση των σχολείων, τους δασκάλους και τους μαθητές, τις σχολικές εκδηλώσεις και τις γυμναστικές επιδείξεις.

Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας είναι το πρώτο στο είδος του σε πανελλήνιο επίπεδο και φιλοδοξεί να καλύψει το μουσειακό κενό στο χώρο της Παιδείας.