Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Μουσεία Βυζαντινά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης Δήμος Κομοτηνής

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Κομοτηνή On-Line: Τουριστικός Οδηγός Νομού Ροδόπης
Τουριστικός οδηγός

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικά
Βυζαντινά
Δημοτικά
Εκκλησιαστικά
Καλαθοπλεκτικής
Λαογραφικά / Εθνολογικά
Μετάξης
Παιδείας
Στρατιωτικά
Φυσικής Ιστορίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Κομοτηνής
Βυζαντινά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/11/2007
Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής

Αικατερίνη Μπάλλα
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα - Οικογένειας Νικολάου Ζαφειρίου Παπανικολάου - Συμβολαιογράφου Κομοτηνής - Πνευματικόν Κέντρον – Βυζαντινό Μουσείον - Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Κομοτηνής» ανέγειρε σε οικόπεδο, το οποίο δώρισε ο Δήμος Κομοτηνής ένα τριώροφο κτίριο, με σκοπό την ίδρυση ενός Πνευματικού Κέντρου και τη στέγαση της μοναδικής συλλογής, την οποία συγκέντρωσε ο ευεργέτης της πόλης Νικολάος Ζ. Παπανικολάου.

Το κτίριο ανεγέρθη το 1988 και από το 1991 που εγκαινιάστηκε, στεγάζει το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Κειμηλίων και άλλων Ιστορικών Εκθεμάτων, μια Βιβλιοθήκη–Αναγνωστήριο, ένα Εργαστήριο παραδοσιακής καλλιτεχνικής αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτών, το οποίο χρησιμοποιεί τις τεχνοτροπίες του Αγίου Όρους και κατάλληλους χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις (διαλέξεις, ομιλίες, συνέδρια) και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το Μουσείο περιλαμβάνει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, όπως θυμιατήρια, δισκοπότηρα, χρυσά αρτοφόρια, εικόνες, σταυρούς, καντήλια, χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα από νομισματοκοπεία της Κωνσταντινουπόλεως, Κυζίκου, Νικομήδειας, Αντιόχειας, κ.ά.

Στις 120 μεγάλες γυάλινες βιτρίνες του μουσείου εκτίθενται, επίσης, γυναικεία κοσμήματα, φυλαχτά, σφραγίδες, εξαρτήματα πολεμικών στολών, αιχμές δοράτων και άλλα πολεμικά και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Τέλος, στο Μουσείο φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα, γύρω στους 1.600 τόμους βιβλίων, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα μ.Χ. και πραγματεύονται θέματα γύρω από τις επιστήμες, την ιστορία, τον πολιτισμό, την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, τον ιδιωτικό βίο των Ελλήνων, το εμπόριο, τα επαγγέλματα, τις τέχνες και τη νομοθεσία του Βυζαντίου.