Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Ιουλίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Δοξάτου

Στα κανάλια και στη πυκνή βλάστηση τα παρυδάτια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να τραφούν και να αναπαραχθούν. Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrynchos).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Ασπρομετωπόχηνα (Anser albifrons) σχετικά κοινό είδος σε χρονιές με βαρύ χειμώνα στις ανοιχτές και καλλιεργούμενες εκτάσεις, γίνεται ολοένα και σπανιότερη στην περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η Καρδερίνα (Carduelis carduelis), απαντάται από τον κάμπο μέχρι τις ημιορεινές περιοχές με θάμνους. Τρέφεται με σπόρους. Έχει μήκος περίπου 12cm και φωλιάζει σε δέντρα ή σε θάμνους φτιάχνοντας μια καλοπλεγμένη φωλιά σε σχήμα κούπας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Σπίνος (Fringilla coelebs), μόνιμος κάτοικος στη περιοχή. Τρέφεται με σπόρους και φρούτα. Έχει μήκος περίπου 16cm. Φωλιάζει σε καλοσχηματισμένη φωλιά σε σχήμα κούπας, που δημιουργεί μέσα σε χαμηλή βλάστηση ή σε Θάμνους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στην αρχή της άνοιξης μεταναστευτικά είδη επισκέπτονται την περιοχή για να τραφούν και να αναπαραχθούν. Ο Τσαλαπετεινός (Upupa epops) τρέφεται με έντομα και συναντάται σε διάφορα υψόμετρα. Φωλιάζει σε τρύπες σε δέντρα ή βράχια.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Λαγός (Lepus capensis), συναντάται όλο και σπανιότερα στην ευρύτερη περιοχή. Από τη φύση του καχύποπτος, περιστασιακά συναντάται την ημέρα αναζητώντας την τροφή του, σε θέσεις που είναι ασφαλείς.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

09-09-2007
Δοξάτο – Κύργια - Κεφαλάρι – Κοιλάδα Φιλίππων

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΠΑΝΙΔΑ
Δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές και πληροφορίες για την περιοχή. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα τα συνηθέστερα είδη που παρατηρούνται είναι, ειδικά τους χειμερινούς μήνες στον κάμπο και στα αρδευτικά κανάλια και τεχνητά φράγματα διάφορα παρυδάτια όπως, η Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos) και η Ασπρομετωπόχηνα (Anser albifrons), αλλά και μεγάλα κοπάδια από κορακοειδή όπως η Σταχτοκουρούνα (Corvus corone). Τους καλοκαιρινούς μήνες στον κάμπο απαντάται μικρός πληθυσμός Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia), ενώ στα σταροχώραφα κοινό είδος είναι ο Κορυδαλός, ή κατσουλιέρης (Galerida cristata). Στα ρέματα και στην πυκνή βλάστηση από τον κάμπο έως τα ορεινά παρατηρούνται Αηδόνια (Luscinia megarhynchos), Σπίνοι (Fringilla coelebs), Παππαδίτσες (Parus), Καρδερίνες (Carduelis carduelis) κ.α. Στις πετρώδεις και χέρσες περιοχές ημιορεινές και ορεινές τους θερινούς μήνες συναντώνται Ασπροκωλίνες (Oenanthe hispanica), Εμπέριζες και περιορισμένος αριθμός αρπακτικών. Ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), παρατηρείται στα μεγαλύτερα υψόμετρα στα όρη της Λεκάνης.
Στις πηγές Κυργίων προσδιορίζονται σημαντικά είδη ιχθυοπανίδας, ένα ενδημικό για την περιοχή (Eudontomyzon hellenicus), που χρήζουν περαιτέρω μελέτης και πιθανά προστασίας.