Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 08 Οκτωβρίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Φιλίππων

Στις μοναδικές βραχογραφίες, που διασώζονται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από τον οικισμό των Φιλίππων και που χρονολογούνται περί τα 4.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με τον μελετητή τους Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, αποτυπώνονται ανάγλυφα σημαντικά είδη της πανίδας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Λιμνοβάτραχος (Rana ridibunda). Είναι ο μεγαλύτερος βάτραχος της Ευρώπης συχνά με μέγεθος πάνω από 15 cm. Συνήθως το συναντούμε ανάμεσα σε υδρόβια φυτά. Ξεχειμωνιάζει στη λάσπη των βάλτων της περιοχής. Νωρίς την άνοιξη τοποθετεί σε σχήμα «μπάλας» περί τα 200 αυγά, επάνω σε υδρόβια φυτά και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τρέφεται κυρίως με έντομα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Τσιφτάς (Milliaria calandra), διαβιεί σε ημιορεινές περιοχές με θάμνους. Τρέφεται με σπόρους και καρπούς. Έχει μήκος περίπου 18cm και φωλιάζει στο έδαφος ή σε θάμνους φτιάχνοντας μια περίτεχνη φωλιά.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Αετομάχος (Lanius collurio), Καλοκαιρινός επισκέπτης στη περιοχή. Τρέφεται με έντομα, αλλά ακόμη και με μικρά πουλιά. Έχει μήκος περίπου 18cm. Φωλιάζει σε καλοσχηματισμένη φωλιά σε σχήμα κούπας, που δημιουργεί μέσα σε πυκνούς Θάμνους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στην αρχή του χειμώνα πολλά κορακοειδή, Κουρούνες (Corvus corone) και Χαβαρόνια (Corvus frugilegus), κατακλύζουν τα τενάγη αναζητώντας σκουλήκια στα φρεσκοοργωμένα χωράφια. Τα ψηλά δέντρα στους φράχτες προσφέρουν στα πουλιά καταφύγιο και χώρο ανάπαυσης.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01-06-2007
Φίλιπποι – Παλιά Καβάλα – Όρος Λίμνια

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΠΑΝΙΔΑ
Δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές και πληροφορίες για την περιοχή. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα τα συνηθέστερα είδη που παρατηρούνται είναι, ειδικά τους χειμερινούς μήνες στον κάμπο και στα αρδευτικά κανάλια και τεχνητά φράγματα διάφορα παρυδάτια όπως, η Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos) και η Ασπρομετωπόχηνα (Anser albifrons), αλλά και μεγάλα κοπάδια από κορακοειδή όπως η Σταχτοκουρούνα (Corvus corone). Τους καλοκαιρινούς μήνες στον κάμπο απαντάται μικρός πληθυσμός Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia), ενώ στα σταροχώραφα κοινό είδος είναι ο Κορυδαλός, ή κατσουλιέρης (Galerida cristata). Στα ρέματα και στην πυκνή βλάστηση από τον κάμπο έως τα ορεινά παρατηρούνται Αηδόνια (Luscinia megarhynchos), Σπίνοι (Fringilla coelebs), Παππαδίτσες (Parus), Καρδερίνες (Carduelis carduelis) κ.α. Στις πετρώδεις και χέρσες περιοχές ημιορεινές και ορεινές τους θερινούς μήνες συναντώνται Ασπροκωλίνες (Oenanthe hispanica), Εμπέριζες και περιορισμένος αριθμός αρπακτικών. Ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), παρατηρείται στα μεγαλύτερα υψόμετρα στα όρη της Λεκάνης.