Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 22 Ιουνίου 2024
Περιβάλλον Φυσική Γεωγραφία Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Ο χώρος γύρω από το σπήλαιο και τις πηγές του Αγγίτη, χαρακτηρίζεται από πυκνή μακία βλάστηση στις βραχώδεις πλαγιές και από πλούσια υδροχαρή βλάστηση, γύρω από το ποτάμι.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Άποψη από τις πηγές του Αγγίτη, όπως τα νερά ξεχύνονται ορμητικά, για να κυλήσουν ομαλότερα χαμηλά στον κάμπο της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το σπήλαιο του Αγγίτη διαθέτει έναν εντυπωσιακό διάκοσμο. Έχει κατοικηθεί από την νεολιθική εποχή και σημαντικά δείγματα εργαλείων και οστών ζώων από άλογα, ελάφια, δασύμαλλο ρινόκερο, μεγάκερο, και μαμούθ, εκτίθενται σήμερα στο μουσείο της Δράμας.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Η κοιλάδα του Αγγίτη όπως διακρίνεται από τη μεριά της Πετρούσας, στις υπώρειες του Φαλακρού όρους. Στο βάθος η οροσειρά του Μενοίκιου όρους.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Προσοτσάνης
Φυσικό Περιβάλλον
Σπήλαιο Αγγίτη
Σπήλαιο Αγγίτη

Άλλα Αρχεία
Περιληπτική παρουσίαση των ειδών της υδρόβιας μακροπανίδας του Σπηλαίου Πηγές Αγγίτη για τη χρήση τους στις προθήκες των ενυδρείων
(Μέγεθος: 159 kb) 
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Φυσική Γεωγραφία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

15/01/2007
Προσοτσάνη - Αγγίτης - Πηγές - Κοκκινόγεια - Γραμμένη

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΘΕΣΗ: Ο Δήμος Προσοτσάνης, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 16km βόρειο δυτικά από την πόλη της Δράμας επί του βασικού οδικού άξονα, που οδηγεί προς το Νευροκόπι. Ο οικισμός Κοκκινόγεια απέχει 4km από την Προσοτσάνη, οι δε οικισμοί Γραμμένης και Αγγίτη στα 8km περίπου, βορειοδυτικά της Προσοτσάνης.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το μέγιστο υψόμετρο στην περιοχή το συναντάμε στο όρος Φαλακρό με υψηλότερη κορυφή αυτήν του Προφήτη Ηλία με 2232 μέτρα. Οι προαναφερόμενοι οικισμοί του Δήμου Προσοτσάνης, στην κοιλάδα του Αγγίτη, δεν ξεπερνούν τα 150 μέτρα περίπου.

Η γενική εικόνα της περιοχής, καθώς ανηφορίζουμε από Δράμα για το Νευροκόπι, στις υπώρειες του Φαλακρού όρους, παρουσιάζει εναλλαγές στο τοπίο με τη πυκνή μακία βλάστηση να κυριαρχεί μέχρι τα 400μ. περίπου. Γύρω από τους προαναφερόμενους οικισμούς και νότια στην κοιλάδα του Αγγίτη απλώνεται ο εύφορος κάμπος, που διασπάται από την οργιαστική παραποτάμια βλάστηση. Βορειότερα και κοντά στα Κοκκινόγεια παρατηρούνται χέρσες εκτάσεις και βοσκοτόπια. Σημαντικό σημείο αναφοράς στην περιοχή το μοναδικό Σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, που ξεπερνά σε μήκος τα 7.800 μέτρα. Σήμερα είναι επισκέψιμο ένα μικρό τμήμα του Σπηλαίου μήκους μόλις 480 μέτρων.

Κορυφές όρους Φαλακρού. Η περιοχή ανήκει στις «Προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα». Κωδικός περιοχής: GR 1140004. Γεωγρ. Μήκος: 24ο 05 / Γεωγρ. Πλάτος: 41ο 17. Έκταση: 105.600 στρ. Μέγιστο υψόμετρο 2232μ. / Μέσο υψόμετρο 1600μ. (Στοιχεία από το βιβλίο «Οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα», Ε.Ε.Π.Φ., έκδοση Αθήνα 2004).