Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Απριλίου 2024
Περιβάλλον Χλωρίδα / Βλάστηση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Κάτω Νευροκοπίου

Η Πουλσατίλα (Pulsatilla halleri subsp rhodopea), ένα χαμηλό αγριολούλουδο των μεγάλων υψομέτρων, της οικογένειας των αγριονεραγκούλων, συναντάται σε χώρους που η ποώδης βλάστηση είναι χαμηλή. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις γυμνές πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 1700μ., τα κωνοφόρα εμφανίζονται σποραδικά και κυριαρχεί η χαμηλή ποώδης βλάστηση και τα αγριολούλουδα στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Μοναδικό “μελανό” σημείο οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις μέχρι και τα ψηλότερα σημεία του βουνού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων δίνει την θέση του σε κωνοφόρα πάνω από τα 1000μ. υψόμετρο και μετά τα 1600μ. περίπου αρχίζει η αλπική ζώνη, με τις έντονα γυμνές πλαγιές, που δώσανε και το όνομα στο Φαλακρό όρος.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στις φαινομενικά γυμνές πλαγιές του βουνού μια πληθώρα αγριολούλουδων δίνει χρώμα και άρωμα. Γεντιανές, δακτυλόριζες, βιόλες και ίριδες είναι μερικά από τα είδη που συναντώνται.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα ανοιχτά ηλιόλουστα λιβάδια και στις παρυφές των δασών, σε ξερικές ή υγρές θέσεις, ευδοκιμούν πολλά αγριολούλουδα όπως οι ορχιδέες, οι ποώδεις αγριοτριανταφυλλιές, οι κενταύριες, οι πουλμονάριες και οι γκλομπουλάριες.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στα ηλιόλουστα, ξερικά και πετρώδη λιβάδια και σε διάφορα υψόμετρα παχύφυτα και βραχόφυτα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τα μικρά αλλά εντυπωσιακά τους άνθη.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)
Κεντρική Ροδόπη & Κοιλάδα Νέστου
Παγωνέρι
Φυσικό Περιβάλλον

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Χλωρίδα / Βλάστηση: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

30/12/2006
Κάτω Νευροκόπι - Βώλακας - Φαλακρό

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η χλωρίδα στην περιοχή. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε μακία βλάστηση και δάση δρυός, που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Υψηλότερα και μέχρι τα 800 μ. στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συναντάμε πυκνά δάση φυλλοβόλων, που αποτελούνται κυρίως από δρυς - οξιές, ενώ όπου το περιβάλλον είναι ευνοϊκό εμφανίζονται σποραδικά ή κατά ομάδες και είδη όπως: σκλήθρα (Alnus), ιτιές (Salix), λεύκες (Populus), σφενδάμια (Acer), σημύδες (Betula), Καστανιές (Castanea sativa), Φουντουκιές (Corylus avellana), Καρυδιές (Juglans regia), σορβιές (Sorbus), Οστρυές (Ostrya carpinifolia), φράξοι (Fraxinus), κέδρα (Juniperus), κ.ά. Πάνω δε από τα 800μ και μέχρι τα 1900 περίπου συναντάμε τα δάση της οξιάς (Fagus) και των κωνοφόρων (κυρίως δάση ελάτης - ερυθρελάτης (Picea excelsa, syn. Picea abies) και δασικής πεύκης (Pinus sylvestris)).
Στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, στα πρανή και στα ξέφωτα που σχηματίζονται, σημαντικός είναι ο ρόλος των καρποφόρων θάμνων και δέντρων για την άγρια πανίδα. Θάμνοι όπως οι βατομουριές (Rubus), τα Σμέουρα (Rubus idaeus), τα μύρτιλλα (Vaccinium), οι Αγριοφράουλες (Fragaria vesca), οι αγριοτριανταφυλλιές (Rosa), οι Φουντουκιές (Corylus avellana) οι Κρανιές (Cornus mas) και δέντρα όπως οι Αγριομηλιές (Malus silvestris, M. domestica), οι σορβιές (Sorbus), ο κράταιγος (Crataegus), οι Αγριοκερασιές (Prunus avium), οι Αγριοκορομηλιές (Prunus cerasifera), τροφοδοτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με καρπούς πολλά άγρια ζώα και πουλιά.
Τα αγριολούλουδα στην περιοχή κατέχουν εξέχουσα θέση, όλο σχεδόν το χρόνο και ειδικότερα τους μήνες Μάιο – Ιούνιο, με πολλά και σημαντικά είδη από οικογένειες όπως: τους κρόκους (Crocus), το κολχικό (Colchicum), τους αγριοπανσέδες (Viola), τις ανεμώνες (Anemone), τις καμπανούλες (Campanula), τις αγριονεραγκούλες (Ranunculus), τις ορχιδέες (Orchis) και ακόμη πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη.