Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Περιβάλλον Πανίδα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Κοινότητα Σιδηρονέρου

Πολλά μικρά θηλαστικά τρέφονται και αναπαράγονται σε όλη την έκταση της περιοχής. Δασοποντικός (Apodemus sylvaticus), μεταφέροντας το μικρό του σε ασφαλέστερη θέση.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Μια πληθώρα από εντομοφάγα πουλιά έχουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Καλόγερος ή Παπαδίτσα (Parus major).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Πολλά από τα ενδιαφέροντα είδη, που διαθέτει η περιοχή, δεν είναι πάντα εύκολο να παρατηρηθούν και να φωτογραφηθούν. Συχνά πιστοποιείται η παρουσία τους στα περάσματα που χρησιμοποιούν και από διάφορα ίχνη που αφήνουν στο χώρο. Ίχνος σε λάσπη και περιττώματα Ζαρκαδιού (Capreolus capreolus), καθώς και κουτσουλιά Αγριόκουρκου (Tetrao urogallus).
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Όταν ο χειμώνας στην περιοχή αρχίσει να παγώνει τα νερά και οι σπόροι σιγά - σιγά λιγοστεύουν, το Λούγαρο (Carduelis spinus), μεταναστεύει νοτιότερα αναζητώντας την τροφή του.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο Αετομάχος (Lanius collurio) τρέφεται και αναπαράγεται στις ανοικτές εκτάσεις σε όλη την ορεινή περιοχή.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Το κόκκινο μυρμήγκι του δάσους ζει σε αυστηρά οργανωμένες κοινωνίες δημιουργώντας συχνά εντυπωσιακές φωλιές συγκεντρώνοντας άφθονα οργανικά υλικά. Εκτός από φυτικές ύλες τρέφεται και με άλλα έντομα και παράσιτα εξασφαλίζοντας υγεία στο οικοσύστημα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)
Κεντρική Ροδόπη & Κοιλάδα Νέστου
Παρανέστι
Φυσικό Περιβάλλον

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Πανίδα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

06/11/2006
Ελατιά (Καράντερε) - Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, Καλλίκαρπο, Παππάδες, Οροπέδιο

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΠΑΝΙΔΑ
Η ποικιλία βιοτόπων, το πλούσιο ανάγλυφο, η αφθονία του νερού και της βλάστησης έχει σαν αποτέλεσμα η πανίδα της περιοχής να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τα είδη αλλά και για τους πληθυσμούς τους. Εδώ συναντά κανείς σχεδόν όλα τα μεγάλα θηλαστικά και σαρκοβόρα της ελληνικής υπαίθρου. Η Αρκούδα (Ursus arctos), ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), ο Αγριόγατος (Felis silvestris), και το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) παρατηρούνται στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη οροσειρά της Ροδόπης. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία της πτηνοπανίδας με εξέχουσα θέση των μεγάλων αρπακτικών όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), που βρίσκει καταφύγιο σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται επίσης οι σημαντικότεροι πληθυσμοί στην Ελλάδα της Αγριόκοτας (Bonasa bonasia) και του Αγριόκουρκου (Tetrao urogallus). Ενδιαφέρον επιπλέον έχει η παρουσία και άλλων ειδών όπως: ο Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), η Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο Μπούφος (Bubo bubo), οι δρυοκολάπτες, με σημαντικότερη αυτή του Τριδάχτυλου Δρυοκολάπτη (Picoides tridactylus) αλλά και του Φιδαετού (Circaetus gallicus). Επιπλέον και η ερπετοπανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει ενδιαφέροντα είδη όπως ο Λαφιάτης (Elaphe longίssima), η Οχιά (Vipera), η Πράσινη σαύρα (Lacerta viridis), οι Χελώνες (Testudo), η Σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra). Η ιχθυοπανίδα δε των «λιμνών» του Νέστου είναι πλούσια σε ποσότητες και περιλαμβάνει Κέφαλους (Mugil cephalus), Τυλινάρια (Leuciscus cephalus macedonicus), Μπριάνες (Barbus cyclolepis), αλλά και Πέστροφες (Salmo trutta macedonicus) στα ορμητικά και παγωμένα νερά των ρεμάτων, που χύνονται στο Νέστο.