25/04/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Φιλίππων
Ο Δήμος Φιλίππων έχει έκταση 239 km2 και πληθυσμό 10827 κατοίκους. Στον Δήμο ανήκουν τα κοινοτικά διαμερίσματα Αμυγδαλεώνα, Ζυγού, Κορυφών, Κρυονερίου, Λιμνιός, Παλαιάς Καβάλας και Πλύνερου, Κρηνίδων, Λυδίας, Πολύστυλου και Φιλίππων. Έδρα του Δήμου είναι οι Κρηνίδες. Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επίσης στον Δήμο λειτουργούν 40 βιομηχανίες ή βιοτεχνικές μονάδες που απασχολούν πολλούς μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους με κυριότερα παραγόμενα προϊόντα τα τυροκομικά, ξυλουργικά, μάρμαρα, είδη προικός και ενδύματα.
Ο Δήμος κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός οικισμός της μέσης νεολιθικής εποχής του 5000 π.χ. και έχει μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο. Οι σημερινοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κυρίως το 1922 προερχόμενοι από πρόσφυγες του Πόντου της Αν. Θράκης και της Μ. Ασίας.
Ο ταξιδιώτης διαβαίνοντας το 16ο χλμ. Της οδού Καβάλας- Δράμας, θα έρθει αντιμέτωπος με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο μέσο της ομώνυμης πεδιάδας που εκτείνεται από τους πρόποδες του αρχαίου Ορβήλου μέχρι το Παγγαίο το «χρυσοβώλο», βουνά υμνημένα από τους Τραγικούς των Αθηναίων, δεμένα με μύθους και λατρείες. Δίπλα στις σημερινές Κρηνίδες υπάρχουν τείχη και η ακρόπολη των Φιλίππων, βουβοί μάρτυρες της ιστορίας των λαών που έζησαν εκεί. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Οι πρώτοι οικιστές ήταν Θάσιοι που το 360 π.χ. ίδρυσαν την αποικία των Κρηνίδων. Πολύ γρήγορα το 356 π.χ. η νέα αποικία απειλείται από τους Θράκες και ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου Β που την καταλαμβάνει διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του. Η πόλη γνώρισε περίοδο ακμής στους ελληνιστικούς χρόνους οπότε απέκτησε τείχος, θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Το 42 π.χ. μετά τη μάχη των Φιλίππων, ο Οκταβιανός την έκανε Ρωμαϊκή αποικία. Η φυσιογνωμία όμως της πόλης άλλαξε και πάλι όταν πέρασε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η επικράτηση της Νέας θρησκείας και η ίδρυση της Κων/πόλης έδωσαν αίγλη στους Φιλίππους. Κτίσθηκε (4ος-6ος αιώνας μΧ.) ο μητροπολιτικός ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο. Η πόλη στις αρχές του 7ου αιώνα μΧ. εγκαταλείπεται λόγω σεισμών και η ερήμωσή της ολοκληρώθηκε με την τουρκική κατάκτηση. Σήμερα τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα τείχη και η ακρόπολη, το θέατρο, η αγορά, η παλαίστρα, η φυλακή του Απόστολου Παύλου, η Βασιλική Α, η Βασιλική Β, η Βασιλική Γ, το Οκτάγωνο, ο επισκοπικός ναός των Φιλίππων.
Στον τομέα του πολιτισμού σήμερα ο Δήμος πραγματοποιεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσω Πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα.
|