Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Καβάλας Δήμος Κεραμωτής

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Κεραμωτής

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Δήμος Κεραμωτής βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ν. Καβάλας και αποτελείται από έξι χωριά: Κεραμωτή, Αγίασμα, Μοναστηράκι, Ν. Καρνά, Πηγές και Χαϊδευτό. Έχει έδρα την Κεραμωτή, κτισμένη στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, απέναντι από το καταπράσινο νησί της Θάσου. Το σύνολο του πληθυσμού είναι 6312 κάτοικοι που κύρια απασχόληση τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσαν οι Θρακικές φυλές των Βιστόνων και των Βισαλτών. Στα χρόνια του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, τα μέρη κατακτήθηκαν από τους Μακεδόνες. Τότε το Δέλτα του Νέστου ήταν μια πραγματική ζούγκλα όπου εκτός από άλλα ζώα υπήρχαν και λιοντάρια κατά τον Αριστοτέλη. Κατακτήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και κατόπιν πέρασε στην κυριαρχία του βυζαντινού κράτους οπότε εξελληνίσθηκε πλήρως. Ακολούθησαν επιδρομές Ούνων, Γότθων, Βουλγάρων, Σλάβων, Φράγκων και άλλων. Τον 14ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1913 η περιοχή, μαζί με τη δυτική Θράκη, δόθηκε στη Βουλγαρία, αλλά μετά το 1920 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος με τη συνθήκη των Σεβρών. Το 1923, εξήντα προσφυγικές οικογένειες από το Εξάστερο της Α. Θράκης εγκαθίστανται στην αμμουδερή παραλία και δημιουργούν το χωριό της Κεραμωτής που γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη τη δεκαετία του 70 χάρη στις όμορφες παραλίες του και το γραφικό λιμανάκι του.

Εδώ ο επισκέπτης συναντά ότι καλύτερο μπορεί να προσφερθεί για να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του. Στο σπάνιας μορφιάς περιβάλλον μπορεί να βρει μέρη για ψάρεμα, χιλιόμετρα αμμουδιάς με πεντακάθαρη θάλασσα, να αγοράσει ολόφρεσκα ψάρια. Στην Κεραμωτή βρίσκονται τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία και μυδοτροφεία του Ν. Καβάλας. Η Κεραμωτή διαθέτει περίπου 500 κρεβάτια σε ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Διαθέτει επίσης εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια ζαχαροπλαστεία, καφετερίες και καταστήματα λαϊκής τέχνης. Συνδέεται οδικά με την Ξάνθη και Καβάλα. Συνδέεται με τη Θάσο κάθε ώρα με σύγχρονα πορθμεία (διαδρομή μισής ώρας). Συνδέεται αεροπορικά καθημερινά με την Αθήνα (2 πτήσεις ημερησίως) και με όλη την Ευρώπη με πολλές πτήσεις (τακτικές και τσάρτερ) την εβδομάδα.

Οι κάτοικοι που είναι 70% πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Α. Θράκης, 20% σαρακατσάνικης καταγωγής και λοιποί Μικρασιάτες και Πόντιοι, διατηρούν αναλλοίωτα παλαιά ήθη και έθιμα όπως αυτή της ημέρας των Θεοφανείων όπου χιλιάδες κόσμου συρρέουν για να παρακολουθήσουν τον Αγιασμό των υδάτων. Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου το «Πλάι στο Κύμα» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα στη Βόρεια Ελλάδα. Ανά δύο χρόνια, το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Ναυτικής εβδομάδας. Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται η κεντρική εκδήλωση του Δήμου στο Άλσος των Πηγών. Την Πρωτομαγιά επίσης γίνεται η κεντρική εκδήλωση του Δήμου στην Παλαιά και Νέα Καρνά και η γιορτή του Αγρότη το 1ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στη Νέα Κερνά.