Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Ιουνίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης Δήμος Μαρωνείας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Μαρωνείας

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Ροδόπης και απαρτίζεται από τους οικισμούς: Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Μαρώνεια, Ίμερο, Αμάραντα, Βάκο Ι, Βάκο ΙΙ, Ίσαλον, Καλλιθέα, Πάμφορο, Ασκητές, Μίρανα, Βέννα, Σαλμωνή, Εργάνη, Ν. Πέτρα, Πελαγία και τα παραθεριστικά θέρετρα, Αλκυώνα, Προφήτη Ηλία, Πλατανίτη και Άγιο Χαράλαμπο. Η έκταση είναι 300 km2 και πληθυσμός ανέρχεται στους 7785 κατοίκους που το μεγαλύτερο ποσοστό ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και λιγότερο με την αλιεία. Έδρα του Δήμου είναι η Ξυλαγανή, 17 χλμ από την Κομοτηνή. Σε απόσταση 12 χλμ από την Ξυλαγανή βρίσκεται η Μαρώνεια και είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου ως πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που κατοικούσε στην πόλη Ίσμαρο, σε ιερό γεμάτο δέντρα και βοσκοτόπια. Η θέση της πόλης και το λιμάνι της ευνόησαν την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας. Η πόλη είχε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που την μαρτυρούν τα αργυρά νομίσματα που κυκλοφορούν από το 520 π.χ. έως την εποχή του Φιλίππου Β, αλλά και τα χρυσά που κυκλοφόρησαν το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.χ. Τον 4ο αιώνα π.χ. η Μαρώνεια έχει πολεμικές τριήρεις, στρατό και χρήματα. Το 167 π.χ. υπογράφηκε συμμαχία Ρωμαίων και Μαρωνιτών. Στην πόλη λειτουργούσε Βουλή και Δήμος. Κατά τη βυζαντινή εποχή διατήρησε το ίδιο όνομα. Σε περίοδο ευημερίας, όπως ο 12ος αιώνας, καλλιεργούνταν σε μεγάλη έκταση αμπέλια. Το λιμάνι ευνοούσε πάντα το εμπόριο, τις εξαγωγές και την επαφή με άλλα κέντρα.

Σήμερα ο Δήμος της Μαρώνειας αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τις ιδιαίτερες αναζητήσεις κάθε επισκέπτη αφού διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, φυσικές ομορφιές όπως πεντακάθαρες παραλίες, ορεινές διαδρομές για περιπάτους και εξερευνήσεις, σπήλαιο με εντυπωσιακό διάκοσμο, σπάνιους υδροβιότοπους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και ψαρότοπους. Είναι μια περιοχή πρόκληση για τον επισκέπτη που έχει την δυνατότητα να απολαύσει με όλες του τις αισθήσεις τα χρώματα, την εναλλαγή των εικόνων, τις μυρωδιές του βουνού και της θάλασσας αλλά και να ζήσει τα πλούσια πολιτιστικά καλοκαίρια με τα μαρωνίτικα γλέντια και τις μοναδικές γευστικές απολαύσεις.

Στην Ξυλαγανή αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου το έθιμο της «Μπάμπως», την Καθαρή Δευτέρα το έθιμο «τα Ισνάφια». Επίσης στην Ξυλαγανή λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.

Η οργανωμένη παραλία του Ιμέρου με τα αβαθή νερά και την ωραία αμμουδιά δέχεται πολλούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την άνοιξη το δασάκι με τα πεύκα δίπλα στη θάλασσα φιλοξενεί πολλές ημερήσιες εκδρομές. Ο υδροβιότοπος του Ιμέρου, στο σημείο όπου εκβάλλει στη θάλασσα ο ποταμός Φιλιουρής, είναι καταφύγιο πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας και ιδιαίτερα των εντυπωσιακών φλαμίνγκο.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας και το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους στα 5 χλμ, τα επιβλητικά κοκκινόχρωμα εδάφη προς την παραλία Καγκέλε, οι αποχρώσεις του πράσινου από την κορυφή του Ίσμαρου ως την άκρη του λιμανιού, ο λιμενοβραχίονας και τα πρασινογάλαζα νερά, ηρεμούν και ξεκουράζουν τον επισκέπτη που μπορεί να τα απολαμβάνει καθισμένος σε μια από τις δυο ψαροταβέρνες με τους ολόφρεσκους μεζέδες. Στον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας, με τα στενά σοκάκια και τα αναπαλαιωμένα αρχοντόσπιτα, ο επισκέπτης θα συναντήσει την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, αφετηρία για περπάτημα μέσα στον οικισμό ή ευκαιρία για να γευτεί το νόστιμο κατσικάκι σούβλας με τον μαρωνίτη οίνο. Απαραίτητο συμπλήρωμα ο μαρωνίτικος χαλβάς, οι ντόπιες πατητές ελιές και το ανθόμελο. Το κολύμπι, το ψάρεμα, το ψαροντούφεκο, το σέρφινγκ ή το θαλάσσιο σκι, είναι απόλαυση στα πεντακάθαρα νερά των παραλιών του Δήμου.