Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Δεκεμβρίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Νομού Έβρου

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα δύο τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με το Ν. Ροδόπης και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Έχει έκταση 4242km2 και πληθυσμό 148.486 κατοίκους. Γη εύφορη και προικισμένη με ένα ποτάμι να τη διατρέχει, τον ποταμό Έβρο. Πολλές από τις ασχολίες των κατοίκων έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν από την παραγωγή μεταξιού στο Σουφλί και τα υπέροχα εργόχειρα μέχρι τα αξημέρωτα γλέντια με τις γκάιντες. Δήμοι της περιοχής είναι: Δ. Αλεξ/πολης, Βύσσας, Διδυμοτείχου, Κυπρίνου, Μεταξάδων, Ορεστιάδας, Ορφέα, Σαμοθράκης, Σουφλίου, Τραιανούπολης, Τριγώνου, Τυχερού και Φερρών.

Ευρήματα ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία των Θρακών σε αυτόν τον τόπο. Ο Νομός αυτός αποτελεί μια ξεχωριστή ελληνική περιοχή, μάρτυρας της μακράς βυζαντινής ιστορίας και συνεχιστής μιας αξιοσημείωτης μνημειακής κληρονομιάς.

Στα παράλια του νομού παρασκευάζονται συνεχώς νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθιστώντας την Αλεξ/πόλη πόλη με μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας τόσο σε αριθμό κλινών όσο και σε ποιότητα υπηρεσιών. Στα ενδότερα του Νομού και κυρίως στις δύο προστατευόμενες περιοχές, το δάσος της Δαδιάς και τον υδροβιότοπο του ποταμού Έβρου, δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης στην περιοχή του ποταμού Άρδα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο συνάντηση νέων με πλήθος συναυλιών από γνωστούς καλλιτέχνες.

Γαλάζια γοητευτική λωρίδα η παραλία του Νομού, από τη Μεσημβρία και τη Μάκρη μέχρι την Αλεξ/πολη, πολυσύχναστα παραθεριστικά κέντρα, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, πλαζ και ψαροταβέρνες. Το περίφημο Δέλτα του Έβρου στις λιμνοθάλασσες του οποίου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 350 είδη φυτών, 46 είδη ψαριών, 21 είδη ερπετών και 40 είδη θηλαστικών. Λίκνο ζωής και τα δάση της Δαδιάς, Φερρών, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Ορεστιάδας και τα χωριά σε ένα τοπίο από εκτάσεις με καταπράσινες καλλιέργειες. Τρεις ώρες από το λιμάνι της Αλεξ/πολης βρίσκεται η καταπράσινη, μοναδική Σαμοθράκη, το βορειότερο νησί του Αιγαίου. Σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Αλεξ/πολης είναι ο ολόλευκος Φάρος που δεσπόζει στην παραλία. Ένας καφές στο λιμάνι με θέα το Θρακικό πέλαγος θα σας προετοιμάσει για μια βόλτα στην πόλη που ιδρύθηκε μόλις το 1876 ως εμπορικός σταθμός. Ρώσοι μηχανικοί εκπόνησαν το ρυμοτομικό της σχέδιο το 1877 όταν την περιοχή είχα καταλάβει η Ρωσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τραιανούπολης απέχουν μόλις 10 λεπτά από την ανατολική έξοδο της πόλης. Το δημοτικό πάρκο, η γραφική εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και μερικά παλιά σπίτια συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Στο παλιό Δημαρχείο στεγάζεται αρχαιολογική συλλογή. Το μουσείο Εκκλησιαστικής τέχνης στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης. Στη λαογραφική συλλογή ε. Φιλιππίδη θα δείτε υφαντά, κεντήματα, σαρακατσάνικες στολές κ.α. Στις ταβέρνες της Αλεξ/πολης θα φάτε φρέσκο ψάρι και άφθονα θαλασσινά. Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε στην οργανωμένη παραλία του ΕΟΤ και στις παραλίες μέχρι τη Μάκρη. Αν έχετε σκάφος, στο λιμάνι υπάρχει σταθμός μόνο για νερό. Ο εφοδιασμός σε καύσιμα γίνεται από πρατήρια βενζίνης. Επίσης υπάρχει στάδιο για ποδόσφαιρο και κλασικό αθλητισμό, κλειστό γυμναστήριο, κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδα τέννις και μπάσκετ. Ιστιοπλοΐα και κωπηλασία μπορεί να κάνει κανείς στον ναυτικό όμιλο Αλεξ/πολης. Κάθε 2 χρόνια γιορτάζεται η Ναυτική εβδομάδα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου, σχεδόν σε όλους τους Δήμους. Ο επισκέπτης θα μείνει έκπληκτος επισκεπτόμενος στην Αλεξ/πολη το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης, στο Διδυμότειχο τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δ. Ναλμπάντη και το Στρατιωτικό Μουσείο, στο Σουφλί το Μουσείο Μετάξης και το λαογραφικό Μουσείο, και στην Ορεστιάδα το Λαογραφικό Μουσείο.

Ο Νομός προσφέρεται για Ιαματικό τουρισμό (Λουτρά Τραιανούπολης και Σαμοθράκης), για ορειβατικό τουρισμό στη Σαμοθράκη, για θεραπευτική ιππασία στο Τυχερό, για θρησκευτικό τουρισμό (βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με υπέροχα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, Ιερές Μονές στις Φέρρες, την Κορνοφωλιά, στο δάσος της Δαδιάς, το Διδυμότειχο, την Μάκρη), για οικοτουρισμό, για συνεδριακό τουρισμό (στην Αλεξ/πολη λειτουργούν 3 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων με συνεδριακές υποδομές), για Σχολικό τουρισμό (Εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες), για Αγροτουρισμό αλλά και για τουρισμό περιπέτειας (κανό, ποδηλασία).

Το φεστιβάλ νεολαίας Δήμου Τυχερού, το Φεστιβάλ του Άρδα, το dance festival Σαμοθράκης, το Θράκη Ethnic Festival, το πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών και η έκθεση βιβλίου εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των εκδηλώσεων.

Η Κούρτα δηλ. το κούρεμα των ζώων της Σαμοθράκης κατά τη διάρκεια του Μαΐου, είναι ένα έθιμο που έρχεται από παλιά. Το έθιμο του «Τσιτσί» στο Τυχερό που συνδέεται με τον ερχομό των καλικαντζάρων, τα κόλλιντα και οι Καλαντάρηδες του Φυλακτού και το έθιμο της Κορτοπούλας μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων, είναι έθιμα που φανερώνουν ότι η παράδοση είναι πλούσια στον Έβρο όπως πλούσια είναι και τα συναισθήματα του λαού.