Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Βύσσας

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Βύσσας

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Δήμος Βύσσας με έδρα τη Νέα Βύσσα έχει πληθυσμό 8968 κατοίκους και έκταση 1701 km2. Βρίσκεται στο Ν. Έβρου, βόρεια της Ορεστιάδας και σε αυτόν ανήκουν τα δημοτικά διαμερίσματα Καβύλη, Καστανιές, Νέα Βύσσα, Ρίζια και Στέρνα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Καλλιεργούν κυρίως τεύτλα, αραβόσιτο και βαμβάκι.

Η έδρα του Δήμου, η Νέα Βύσσα, που έχει πληθυσμό 3300 κατοίκους, βρίσκεται στις χαμηλές παρέβριες περιοχές και στο βορειοανατολικότερο πεδινό σημείο του Ν. Έβρου, νότια από την παλιά ελληνική πόλη Ανδριανούπολη. Ο λαός της προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τον πανάρχαιο ισχυρότατο και πολεμικό λαό της Θράκης, των Βυσσών, που όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος ήταν φύλο του Έθνους των Σατρών. Οι Βυσσοί ήταν λαός ατίθασος, πολεμικός και ληστρικός. Μέχρι δε το 183 π.χ. αναφέρονται ως ο κυριότερος λαός της Θράκης. Με το πέρασμα των αιώνων περιορίστηκαν πληθυσμιακά.
Το χωριό Ατέρνα βρίσκεται εγγύτατα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Έχει 1000 περίπου κατοίκους και σήμερα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση όπου εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες κάτοικοί της, μακρινοί απόγονοι των Πελοποννησίων ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη μεσούσης της Τουρκοκρατίας.

Το χωριό Καστανιές είναι από τα παλαιότερα της Θράκης με γηγενή ελληνικό πληθυσμό. Βάσει της συνθήκης της Λοζάνης, οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους. Γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασία της σκούπας μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Στο χωριό δραστηριοποιούνται, Μορφωτικός Σύλλογος Αγροτικής Νεολαίας που αναβιώνει κάθε Αποκριά το έθιμο του Μπέη, Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Γεωργικός Πιστωτικός Συν/σμός, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, Νεότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κάθε καλοκαίρι από το 1995 διοργανώνονται οι εκδηλώσεις «Συνάντηση Νέων- ’ρδας».
Το χωριό Ρίζια έχει 1765 κατοίκους και απέχει 6 χλμ. Από τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται ο ποταμός ’ρδας, πηγή ζωής για την περιοχή και τις εκτάσεις που αρδεύονται, βοηθώντας στην αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν έφεραν στο φως ταφικό τύμβο με μικροαντικείμενα του 2ου αιώνα μΧ., τα οποία φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

Το χωριό Καβύλη, βόρεια της Νέας Ορεστιάδας, μέχρι το 1922-23 λεγόταν Εμιρλί και κατοικούνταν από 60-70 οικογένειες που ασχολούνταν με τη γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Το Φθινόπωρο του 1922, Έλληνες πρόσφυγες από το Ζαλουφόπουλο (Αμπαλάρ) της Ανατολικής Θράκης και τη Σιδηρόπετρα της περιοχής Ορεστιάδας, θα αντικαταστήσουν τους κατοίκους του Εμιρλί. Την εποχή αυτή μετονομάζεται ο οικισμός σε Καβύλη, όνομα της αρχαίας πόλης Καβύλης που πιθανότατα βρισκόταν βόρεια της Ανδριανούπολης.

Στην Καβύλη κάθε Αύγουστο γιορτάζεται η «βραδιά του Οπλίτη». Στη Νέα Βύσσα κάθε Αποκριές αναβιώνει το έθιμο του «Μπέη» και διοργανώνεται καρναβάλι και παρέλαση αρμάτων. Στα Ρίζια το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας, έκθεση βιβλίου και παραδοσιακού υλικού, βραδιές παραδοσιακού χορού και συναυλίες με παραδοσιακή και έντεχνη λαϊκή μουσική. Στις Καστανιές γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Ιουλίου η «Συνάντηση Νέων- ’ρδας». Στο σημείο όπου ενώνονται 3 πολιτισμοί, οι νέοι της Ελλάδας και των Βαλκανίων συναντιούνται για να γιορτάσουν, να δημιουργήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να προβληθούν ενέργειες που αναδεικνύουν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.