Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Δεκεμβρίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Καταλύματα
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

21/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Αλεξανδρούπολη, η πρωτεύουσα του Έβρου κατέχει ηγεμονική θέση στο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, της Ασίας και της Παρευξείνιας ζώνης. Έχει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός βοηθούν το διαμετακομιστικό εμπόριο. Με την ένταξη νέων οικισμών στον Δήμο ( σχέδιο Καποδίστρια) αναδεικνύεται σε σημαντικό τουριστικό κέντρο που συνδυάζει τον θαλάσσιο τουρισμό, τον ιαματικό και τον οικοτουρισμό. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης- η Μάκρη, η Μεσημβρία, τα Δίκελλα- αλλά και οι ορεινοί οικισμοί- ο Πόταμος, ο Άβαντας, η Αισύμη, η Λεπτοκαρυά, η Κίρκη, η Συκκοράχη- προσφέρουν στους επισκέπτες διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Επι πλέον η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στο δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του ποταμού Έβρου και των Ιαματικών Λουτρών Τραιανούπολης. Ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 50000 κατοίκους και η πόλη προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής διαθέτοντας ζωντανή καλλιτεχνική και πνευματική ζωή και πολλαπλές επιλογές διασκέδασης.
Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Βασιλιά Αλέξανδρο, ο οποίος την επισκέφτηκε μετά την απελευθέρωσή της στις 14 Μαΐου 1920. Η πόλη είναι έδρα της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ο αρχικός πληθυσμός αποτελούνταν στα μέσα του 19ου αιώνα από λίγους ψαράδες και άρχισε να αυξάνεται μετά το 1870 όταν τοποθετήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που ένωσε Θεσσαλονίκη με Κων/πολη. Η κομβική της θέση της προσδιόρισε και τον εμπορικό της χαρακτήρα. Η πόλη νέα, με σύγχρονο σχεδιασμό, με λιμάνι, με αεροδρόμιο και με σιδηροδρομικό σταθμό, διαθέτει αρκετά μουσεία όπως το Εθνολογικό μουσείο της κας Γιαννακίδου, το Εκκλησιαστικό μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το μουσείο Αρχαιοφίλων. Το ορεινό τοπίο της πόλης έχει πολλά ερείπια κάστρων, χαράδρες και σπηλιές. Πλήθος αξιοθέατα όπως η σπηλιά του Κύκλωπα και η αρχαία Μεσημβρία βρίσκονται δίπλα στο στη θάλασσα που είναι το μεγαλύτερο θέλγητρο της πόλης. Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων καθώς και μεγάλο κάμπινγκ στις παραλίες μήκους πολλών χιλιομέτρων, περιμένουν τους επισκέπτες. Μια σειρά από εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια και γιορτές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνουν τη δυνατότητα στην πόλη να δώσει τη δική της παρουσία. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πάρκο Εγνατία όπου βρίσκεται υπαίθριο θέατρο όπως και στην κεντρική πλατεία του Φάρου που αποτελεί και το έμβλημα της.
Στον οικισμό της Μάκρης σε απόσταση 12km δυτικά της Αλεξανδρούπολης με πανοραμική θέα πάνω στη θάλασσα, η έρευνα ανακάλυψε ότι ο τόπος κατοικείτο συνέχεια από τη νεολιθική εποχή (6η χιλιετία π.χ.) εώς τα ύστερα αρχαία χρόνια. Οι τάφοι κάτω από τα δάπεδα οικιών ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν από τη νεολιθική περίοδο στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός εξακολούθησε να κατοικείται κατά την περίοδο του χαλκού και του σιδήρου. Στην άκρη του προϊστορικού οικισμού βρίσκεται η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, με σταλακτίτες στους τοίχους. Κτά τους Βυζαντινούς χρόνους είναι πλέον οχυρωμένος οικισμός. Ερείπια του οχυρωματικού περιβόλου σώζονται μέχρι σήμερα. Ο μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Αναστασίας Μάκρης κτίσθηκε στα 1800-1833. Ο οικισμός της Μάκρης διατήρησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μικτών οικισμών της Θράκης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αρχαιολογικός χώρος Μεσημβρίας. Ο οικισμός εκεί ιδρύθηκε κατά τον 7ο π.χ. αιώνα.
Κοντά στην Κίρκη, ο επισκέπτης συναντά το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, διαμορφωμένο σε παρεκκλήσι με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Η ενεργητική συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, εκφράζεται με την επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξ/πολης (Ε.Π.Α.Δ.Α.) που διατηρεί ωδείο, εργαστήρι εικαστικών τεχνών, σχολή παραδοσιακής μουσικής, μαθητικής και μικτής χορωδίας ενηλίκων και παραδοσιακή χορωδία «Φωνές της Θράκης». Η παραλία της Αλεξανδρούπολης με τα αμέτρητα μπαράκια και καφετερίες δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ξαποστάσει και να ηρεμίσει απολαμβάνοντας το μπλε της θάλασσας. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός από ταβερνάκια όπου μπορεί κανείς να γευτεί θαλασσινές φρέσκιες λιχουδιές κάτω από τον ζεστό ήλιο και με θέα τον πανέμορφο ορίζοντα.
Η μουσική κίνηση ολοκληρώνεται με τη φιλαρμονική. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη αγαπημένη για τους κατοίκους της και μαγευτική για τους επισκέπτες της.