Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 06 Νοεμβρίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Προσοτσάνης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Προσοτσάνης

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Δήμος Προσοτσάνης βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης της Δράμας. Αποκομμένος από τους οδικούς άξονες ανάπτυξης (Δράμας-Καβάλας και νέα Εγνατία) προσπαθεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα που του παρέχουν ο εύφορος κάμπος, τα δάση, η ομορφιά της φύσης, τα αρχαία ευρήματα και ο υδάτινος πλούτος. Ορεινά λιβάδια, άγρια άλογα, σπάνια αγριολούλουδα, άγρια βράχια και απότομες μοναδικής ομορφιάς ορθοπλαγιές, φαράγγια και απομεινάρια αρχαίων ναών και βυζαντινών κάστρων και εκκλησιών, συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς σύνολο. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου φτάνει τους 11.500 κατοίκους, η δε έκταση της περιοχής ανέρχεται σε 418,956 στρέμματα. Ο πληθυσμός του Δήμου παρουσιάζει φθίνουσα πορεία εξ’ αιτίας της μετανάστευσης παλαιότερα και της αστυφιλίας. Η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τελευταία γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση και προβολή των φυσικών ομορφιών, όπως το υπέροχο σπήλαιο του Αγγίτη με τους περίφημους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το μεγαλειώδες φαράγγι της Πετρούσας Πύργων, το καταπληκτικό δάσος καστανιάς, τα αρχαία ευρήματα της Καλής Βρύσης και άλλα.

Στην Προσοτσάνη, έδρα του Δήμου που βρίσκεται 15 χλμ από την πόλη της Δράμας, ο πλούτος στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα αποτυπώνεται στα εκπαιδευτήρια των αρχών του 20ου αιώνα, στα νεοκλασικά σπίτια της ίδιας εποχής και στα καπνομάγαζα όπως του Χαλάτση και του Χαντζηκωνσταντίνου. Ανάμεσα στα μνημεία ξεχωρίζει, σε απόσταση 2,5 χλμ από την Προσοτσάνη, ο Άγιος Παντελεήμονας κτίσμα της εποχής των Παλαιολόγων.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην πνευματική ζωή της Προσοτσάνης. Οι παλαιότεροι κάτοικοι ενδιαφέρθηκαν για την παιδεία, ώστε να ενισχυθεί ο ελληνισμός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Προσοτσάνης, διέθετε από τον 19ο αιώνα Αστική Σχολή Αρρένων και Παρθεναγωγεία. Σήμερα οι κάτοικοι εξακολουθούν να δείχνουν την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό. Με τη δραστήρια Φιλαρμονική του Δήμου και τους συλλόγους των ντόπιων και των προσφυγικής καταγωγής κατοίκων, συνεχίζονται παραδόσεις αιώνων. Ντόπιοι, Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θρακιώτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι συνθέτουν ένα ανθρώπινο μωσαϊκό με τις ποικίλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες. Αυτή η πολύχρωμη πολιτιστική ταυτότητα γίνεται αισθητή στις εκδηλώσειςτου 7 ήμερου προς τιμή του Προφήτη Ηλία κάθε καλοκαίρι.

Τα διαμερίσματα του Δήμου εκτός από την Προσοτσάνη,είναι η Πετρούσα, ο Σταυρός, η Μικρόπολη, η Καλλιθέα, η Καλή Βρύση, τα Κοκκινόγεια, ο Αγγίτης, οι Πηγές, η Γραμμένη, οι Πύργοι, το Ανθοχώρι, η Χαριτωμένη και το Πανόραμα. Από την Πετρούσα κατάγεται ο λαικός ζωγράφος Άγγελος Κουγιουμτζής, που με εκθέσεις του εμφανίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του κοσμούν μουσεία, πινακοθήκες της Νομαρχίας Δράμας και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η Μικρόπολη έχει να παρουσιάσει πολλές ομορφιές όπως το δάσος της Καστανιάς, τα λιβάδια του οροπεδίου της Καλλίπολης με τα άγρια άλογα. Στην Καλλιθέα σώθηκαν επιγραφές ταφών και νομίσματα από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή. Στην περιοχή, μέσα σε όμορφο περιβάλλον με πλατάνια, ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες και σπηλιές σε βράχους (πιστιριές). Πρόκειται για τόπο ιδανικό για ανάπαυση, αναψυχή και γαστρονομικές απολαύσεις.