Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 18 Απριλίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Τοπείρου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/02/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Τοπείρου

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Δήμος Τοπείρου έχει έκταση 312,493 στρέμματα και πληθυσμό 12.500 κατοίκους. Ο πληθυσμός είναι μικτός, 65% Χριστιανοί και 35% μουσουλμάνοι.

Το βόρειο τμήμα είναι ορεινό και αποτελεί μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, πλούσιο σε βλάστηση, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, έντονη χαράδρωση, με πλήθος μικρορέματα που συμβάλουν στον ποταμό Νέστο. Όλη η Δυτική πλευρά διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο που η φυσική ροή του έχει δημιουργήσει οφιοειδή κοίτη, η οποία περιβάλλεται από απόκρημνες περιοχές με υδροχαρή βλάστηση διαμορφώνοντας το τοπίο γνωστό ως Στενά του Νέστου. Το Νότιο τμήμα του Δήμου είναι πεδινό και καλύπτεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σημαντικό στοιχείο του πεδινού τμήματος είναι ο ποταμός Νέστος ο οποίος στην κατάληξή του, στη θάλασσα, σχηματίζει το Δέλτα το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον εξ’ αιτίας του παρόχθιου δάσους του (Κοτζά Ορμάν) σε όλο το μήκος του.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή επίσης του Δήμου, υπάρχουν Βιομηχανίες Εθνικής σημασίας και ετοιμάζεται η Βιοτεχνική- Επιχειρηματική περιοχή (ΒΕΠΕ) Τοπείρου. Έχει πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και λειτουργούν τμήματα ομαδικού αθλητισμού, χορευτικά, θεατρικά, φωτογραφίας, μουσικής κ.α.

Στον Δήμο λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αναβίωση των εθίμων που έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι όπως το έθιμο της Μπάμπως κάθε 8 Ιανουαρίου, το έθιμο των Αγίων Θεοδώρων, το έθιμο των Πεχλιβάνηδων ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, η αναπαράσταση του Θρακιώτικου γάμου στον οικισμό του Άβατου κάθε 8 Σεπτεμβρίου. Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι, η δημιουργία σχολείων εκμάθησης παραδοσιακών χορών της πατρίδας μας, η τουριστική και πολιτιστική προβολή του Δήμου με τη διοργάνωση μουσικών συναυλιών στις παραλίες Ερασμίου και Μαγγάνων καθώς και στα στενά του Νέστου.

Κομμάτι τείχους Ρωμαϊκών ή Βυζαντινών χρόνων σώζεται στο δρόμο Καβάλας- Ξάνθης, μεταξύ του Παράδεισου και της γέφυρας του Νέστου.

Το πιο στενό τμήμα της κοιλάδας του Νέστου, που βρίσκεται μεταξύ Τοξοτών και Σταυρούπολης, έχει κηρυχθεί Αισθητικό δάσος. Οι Τοξότες, ο κυριότερος οικισμός του Δήμου, υπάρχει από το 1800 περίπου. Ο καπνός των Τοξοτών (Οξιλάρ), φημίζονταν σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και την ποιότητά του. Σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα που εδρεύει στον οικισμό των Τοξοτών περιμένει τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τα Στενά του Νέστου είτε περπατώντας, είτε κάνοντας ράφτινγκ στα ΄σε γενικές γραμμές ήρεμα νερά του Νέστου. Στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς των Ιμέρων, της Αγέλης, Πρασινάδας, ο επισκέπτης συναντά πέτρινα δρομάκια που οδηγούν σε έρημα διώροφα σπίτια αραιά κτισμένα.