08/04/2006
Θάσος
ΧΛΩΡΙΔΑ
Τα τοπία που συναντούμε σε όλο σχεδόν το νησί χαρακτηρίζονται από εκτεταμένα πευκοδάση, ελαιώνες και μακία βλάστηση, που διακόπτονται από υγρές ρεματιές με πλατάνια και μικρές καλλιεργημένες εκτάσεις. Ειδικότερα στη νότια πλευρά κυριαρχούν οι γυμνές απότομες βραχώδεις ακρογιαλιές με τους αραιούς θαμνότοπους και τους ελαιώνες.
Η ενδημικότητα πολλών φυτών αυξάνει τη σπουδαιότητα της Θασίτικης φύσης. Τρία είδη: (Aethionema saxatile ssp. oreophilum, Anthemis cretica ssp. cretica, Haplophyllum balcanicum), συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κόκκινο Βιβλίο για τα φυτά (European Red Data list).
Οι θαμνότοποι στα χαμηλότερα υψόμετρα με αείφυλλα, σκληρόφυλλα, πλατύφυλλα είδη παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση στο νησί. Κυριότερα είδη είναι η κουμαριά (Arbutus unedo), το πουρνάρι (Quercus sp.), η κουτσουπιά (Cercis silliquastrum), τα σπάρτα (Spartium junceum), το φιλλίκι (Phillyrea media), τα ρείκια (Erica sp.), οι βελανιδιές (Quercus sp.), οι τσικουδιές και τα σχίνα (Pistacia sp.), οι φούσκες (Colutea sp.), οι λυγαριές (Vitex agnus – castus) κλπ.
Ανάμεσα στα θαμνοτόπια φυτρώνουν πολλά είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων. Σημαντικότερα είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, η φασκομηλιά, η μυρτιά.
Τα εναπομείναντα πευκοδάση, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1984, 1985 και 1989, εμφανίζονται παντού γύρω από το νησί και χαρακτηρίζονται από τα είδη: Θασίτικο πεύκο ή αλλιώς τραχεία πεύκη (Pinus brutia) στις χαμηλότερες περιοχές και Μαυρόπευκο (Pinus nigra) στις υψηλότερες περιοχές μέχρι την κορυφή του. Σήμερα μετά από αναδασώσεις και φυσική αναβλάστηση το νησί άρχισε να ξαναποχτά το παλιό του χρώμα. Άλλα είδη που σχηματίζουν μικρότερες δασικές εκτάσεις είναι η καστανιά (Castanea sativa), στη περιοχή Ραχωνίου και Ποταμιάς, και το πλατάνι σε διάφορα ρέματα του νησιού. Σημαντική επίσης είναι και η παρουσία του κέδρου (Juniperus excelsa) στις βραχώδεις εκτάσεις της περιοχής Θεολόγου.
|