Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 12 Δεκεμβρίου 2024
Περιβάλλον Νερά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Φερών

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Ινστιτούτου Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νερά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2006
Φέρες – Δέλτα Έβρου

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΝΕΡΑ
Επιφανειακά νερά: Κύριος παράγων στο σχηματισμό και στη διαμόρφωση του δέλτα ήταν και εξακολουθεί να είναι ο ποταμός Έβρος. Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου, χαρακτηρίζεται από μεγάλο όγκο υδάτων ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ποταμός Έβρος και οι παραπόταμοί του Ερυθροπόταμος, Άρδας, Τούντζας, Εργίνης αποχετεύουν μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει την Ανατολική Θράκη και τη Νοτιανατολική Βουλγαρία.
Στη δυτική περιοχή του δέλτα καταλήγει ο χείμαρρος του Λουτρού αλλά μόνο την περίοδο των βροχοπτώσεων έχει νερά. Το καλοκαίρι ξεραίνεται. Έτσι δεν επηρεάζει την μορφολογία της περιοχής σε αντίθεση με τον ποταμό Έβρο ο οποίος με τα άφθονα νερά και τις προσχώσεις δημιουργεί στις ακτές νέες καταστάσεις.
Παλαιότερα η εισροή των γλυκών νερών του ποταμού στο δέλτα ήταν αφθονότερη και γινόταν ανεμπόδιστα. Σήμερα με τα φράγματα που υπάρχουν στους παραποτάμους του ποταμού Έβρου γίνεται κατακράτηση μεγάλων ποσοτήτων των νερών του, τα αντιπλημμυρικά έργα περιόρισαν την ελεύθερη εισροή των νερών σε όλη την έκταση του δέλτα ενώ τα αποστραγγιστικά-αρδευτικά κανάλια και τα αντλιοστάσια διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες γλυκών νερών κατά την περίοδο των πλημμύρων κατευθείαν στη θάλασσα. Αυτές οι δραστηριότητες οδήγησαν στην πτώση της στάθμης των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την είσοδο της θάλασσας διαμέσου των καναλιών, της ευθυγράμμισης και της κοίτης του ποταμού σε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο δέλτα, αυξάνοντας έτσι την αλατότητα στα νερά και στο έδαφος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το τεχνητό κανάλι στον ανατολικό βραχίονα του ποταμού κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950 για να επιτευχθεί η αποστράγγιση των βορείων περιοχών και να αποδοθούν στη καλλιέργεια.
Ο ποταμός Έβρος έχει συνολικό μήκος 530 Km εκ των οποίων τα 230 Km περίπου ανήκουν στην Ελλάδα και αποτελούν την συνοριακή γραμμή Ελλάδος - Βουλγαρίας - Τουρκίας.
Η συνολική λεκάνη απορροής του ποταμού είναι 53.000 Km2, εκ των οποίων τα 35.085 Km2 (66,2%) ανήκουν στη Βουλγαρία, τα 14.575 Km2 (27,5%) ανήκουν στην Τουρκία και τα 3.340 Km2 (6,3%) ανήκουν στην Ελλάδα.
Υπόγεια νερά: Στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα υπάρχουν αρκετές ποσότητες υπόγειων νερών. Όπου υπάρχουν αποστραγγιστικά κανάλια υπάρχει και ροή του υπόγειου νερού προς τα κανάλια αυτά και διαμέσου αυτών διοχέτευση των γλυκών νερών προς τη θάλασσα. Λόγω της αμμώδους σύστασης του ελευθέρου υδροφόρου ορίζοντα υπάρχει άμεση επικοινωνία των υπόγειων και επιφανειακών νερών καθώς και γρήγορη ανταπόκριση των υπόγειων νερών στις διακυμάνσεις των επιφανειακών.
Το χαμηλό υψόμετρο του εδάφους, οι αντλήσεις των γλυκών νερών για άρδευση, οι οποίες είναι έντονες και σε μεγάλο βάθος,, καθώς επίσης το δίκτυο των καναλιών υποβοηθούν την είσοδο του θαλασσινού νερού τόσο επιφανειακά, όσο και υπόγεια.
Ποιότητα νερών: Γενικά τα νερά του ποταμού Έβρου και του δέλτα ρυπαίνονται από :
Υγρά απόβλητα οικισμών, υγρά απόβλητα βιοτεχνιών - μεταποιητικών επιχειρήσεων, ρύπανση από γεωργικές δραστηριότητες , εισερχόμενη ρύπανση από άλλες χώρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι καθ` όλη τη διάρκεια του έτους ο ποταμός περιέχει νερό βεβαρημένο με απόβλητα τα οποία παράγονται στη γειτονική Βουλγαρία και Τουρκία και καταλήγουν ανεπεξέργαστα και ανέλεγκτα στον ποταμό Έβρο. Επίσης δέχεται γεωργικούς ρύπους από τον νομό Έβρου. Ρυπαντικά φορτία υπάρχουν επίσης στο ίδιο το δέλτα από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Παράμετροι οι οποίοι εξετάζονται από την Χημική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι: το ph, το COD,BOD5, η ολική σκληρότητα, η αγωγιμότητα, συγκεντρώσεις σε νιτρικά, νιτρώδη, ολική αμμωνία, ορθοφωσφορικά και θειικά.