Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Διδυμοτείχου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Ροδόπης
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

26/02/2008
Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Ο ναός βρίσκεται μέσα στο φρούριο (Καλέ), στους βόρειους πρόποδες της ακρόπολης, στη συνοικία που ονομαζόταν «εβραϊκή» ή «ελληνοεβραϊκή» συνοικία.
Το Μνημείο: Ο μεγάλων διαστάσεων ναός είναι μια τρίλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα σε σχήμα Π, και γυναικωνίτη, ο οποίος καταλαμβάνει το χώρο πάνω από το νάρθηκα. Ανοικοδομήθηκε στη θέση παλαιότερου ναού, το έτος 1843, σύμφωνα με επιγραφές στο ναό και αρχειακές μαρτυρίες, στα χρόνια του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Βησσαρίωνα.
Το Κωδωνοστάσιο είναι οκταγωνικό και διώροφο και κτίστηκε κατά τα έτη 1925-1926 επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Φιλαρέτου Βαφείδη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο στην κάτω και μεσαία ζώνη διακοσμείται με αντωπά πουλιά που ραμφίζουν τα φτερά τους, από φυτά και κυματιστές ταινίες, γιρλάντες λουλουδιών, κέρατα αμαλθείας, φυτικά σχέδια, και μικρό πλεκτό καλάθι και ανοικτό αγγείο. Στην ανώτερη ζώνη διακρίνονται απεικονίσεις αγγέλων και πλεκτό καλάθι με καρπούς και βλαστούς.
Οι φορητές εικόνες του ναού είναι έργα τοπικών συνεργείων, προσφορές στο ναό των συντεχνιών και μεμονωμένων κατοίκων της πόλης. Χρονολογούνται τον 19ο αιώνα και οι περισσότερες είναι φιλοτεχνημένες από τους ζωγράφους Νικόλαο Θεοδοσίου και Νικόλαο Σιμανδρά, Νικόλαο Αδριανουπολίτη, και παπά Ηλία από το Σουφλί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του δίκαιου Ιωσήφ, έργο του ζωγράφου Νικολάου Αδριανουπολίτη, στην οποία απεικονίζονται γνώμονας, διαβήτης, τρίγωνο και κανόνας, στοιχεία που μαρτυρούν σχέση των αφιερωτών με τον τεκτονισμό.
Βιβλιογραφία: ΝΙΚ. ΒΑΦΕΙΔΗΣ, Αι εκκλησίαι Διδυμοτείχου, Θρακικά 13 (1940)• Χ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ – Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, Θράκη, ΕΤΒΑ, Αθήνα 1988• Λ. ΛΑΟΥΡΔΑ – Ε. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ-ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, Ναοί του 19ου αιώνα στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, Θεσσαλονίκη 2004.