Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Ορθόδοξα Χριστιανικά Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης

’ποψη του Ναού απο τα δυτικά

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρμενικά
Ρωμαιοκαθολικά
Εβραϊκά
Μουσουλμανικά
Ορθόδοξα Χριστιανικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Θάσου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Ροδόπης
Ορθόδοξα Χριστιανικά: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/02/2008
Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Η μονή βρίσκεται κοντά στο χωριό Αίγειρος και απέχει 16 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Είναι κτισμένη στη θέση «Φατήρ-Γιακά», που προέρχεται προφανώς από παραφθορά της λέξης «Βαθυρρύαξ».
Πανηγυρίζει την 23η Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και σήμερα λειτουργεί ως ανδρική.
Ιστορία: Η μονή πήρε το όνομα «Φανερωμένη» από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε κοντά στο μικρό εξωκκλήσι της Θεοτόκου.
Από τον Ιωάννη Καντακουζηνό αναφέρεται ότι στην περιοχή κατά τη βυζαντινή περίοδο υπήρχε τοπωνύμιο το οποίο ονομαζόταν «Παναγία». Αναφέρεται ακόμη ότι στην ίδια θέση την βυζαντινή εποχή υπήρχε ναός ή μονή. Το 1331 στην περιοχή αυτή αντιπαρατάχθηκαν οι στρατιώτες του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ’ (1328‒1341) και οι δυνάμεις του Τούρκου ηγεμόνα Ομούρ. Η Θεοτόκος απέτρεψε την μάχη η οποία θα ήταν δυσάρεστη για τον Ανδρόνικο και έτσι σώθηκε προς το παρόν η περιοχή από τις δηώσεις και τις λεηλασίες.
Κατ’α τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η μονή κάηκε από τους Βουλγάρους στα ερείπια αυτά βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, η οποία και φυλασσόταν μέχρι το 1955 στο μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής. Ιστορικές μαρτυρίες έχουμε μόλις στα 1930, οπότε γνωρίζουμε ότι ο τότε μητροπολίτης Μαρωνείας ’νθιμος ανοικοδόμησε μικρό ναό που τον αφιέρωσε στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το έτος 1954 από το μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Τιμόθεο. Το 1960 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και το 1969 έγινε και πάλι ανδρική.
H εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης βρέθηκε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πριν από 500 χρόνια από κάποιο Οθωμανό. Πρόκειται για εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, η οποία παλαιότερα φυλασσόταν στο μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή και το έτος 1955, λίγο μετά την ίδρυση της μονής, μεταφέρθηκε εκεί για να την προσκυνούν οι πιστοί. Σήμερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται σε μαρμάρινο προσκυνητάριο στο καθολικό και φέρει αργυρή επένδυση, αφιέρωμα των κατοίκων της περιοχής.
Το Μνημείο: Το καθολικό της μονής είναι μια τρίκλιτη βασιλική. Αργότερα το οικοδόμημα ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε στα πλευρικά του κλίτη και στο νάρθηκα, αποκτώντας πλέον το σχήμα του ελεύθερου σταυρού. Το 1958 άρχισαν να κατασκευάζονται τα κελλιά των μοναχών και τη δεκαετία του 1970 κτίσθηκαν οι βοηθητικοί χώροι και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο.
Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου της μονής ανοικοδομήθηκε το 1970 παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, όπου υπάρχει και αγίασμα. Σε μαρμάρινο προσκυνητάριο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.
Βιβλιογραφία: ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ, Η Ιερά Μονή Φανερωμένης, Κομοτηνή 1972· Μ. ΚΟΥΚΟΣ, Στα βήματα του Ορφέα, Αλεξανδρούπολη 1991· Α. ΑΝΕΣΤΗ, Τα Μοναστήρια της Δυτικής Θράκης, (Διπλωματική εργασία), Θεσσαλονίκη 1998· Α. ΑΝΕΣΤΗ, Οι Ιεροί Ναοί και τα παρεκκλήσια της πόλεως Κομοτηνής - Τα Μοναστήρια του Νομού Ροδόπης, Καβάλα 2006.