Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Μαρτίου 2024
Πολιτισμός Προσωπικότητες Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Προσωπικότητες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/02/2008
Τριαντάφυλλος Πίττας

Ε. Δημητριάδου - Εφραιμίδου
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Τριαντάφυλλος Πίττας (1912-1999), γεννήθηκε στο Σουφλί από γονείς πρόσφυγες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Σουφλί, στη Θάσο και στην Ελευθερούπολη. Έζησε και πέθανε στην Αθήνα. Έγραψε ποίηση και πεζά. Η ποίησή του στηρίζεται στο ερωτικό στοιχείο και επηρεάζεται από τον Καβάφη και τον Ντ. Χριστιανόπουλο, ενώ το πεζογραφικό του έργο κινείται στο χώρο του μύθου και της φαντασίας, εκπροσωπώντας τη σύγχρονη πολιτική και φανταστική πεζογραφία.
Σημαντικό το έργο του «Τα τέρατα θα έρθουν» 1969, για το οποίο ο Kimon Friar σημειώνει στο περιοδικό Books Abroad: «Αυτό το βιβλίο διηγημάτων τοποθετεί το συγγραφέα ως έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς διηγημάτων στην Ελλάδα. Αν εξαιρέσουμε την τριλογία του Βασίλη Βασιλικού δεν παρουσιάστηκε κανένα άλλο παρόμοιο διήγημα στην ελληνική λογοτεχνία. Για να βρούμε μιαν επίδραση θα πρέπει να πάμε πίσω στον Ε.Α.Πόε και στον Κάφκα».
Ένα μεγάλο μέρος του έργου του εμπνέεται από την πατρίδα του, το Σουφλί του Έβρου, όπως οι δύο ποιητικές του συλλογές «ποιήματα» 1962, «Γυμναστική» 1973, οι συλλογές διηγημάτων «Τα τέρατα θα έρθουν» 1969, 81, «Μαγεία στο Λόφο των Μουσών» 1979, «Το κίνημα των γυμνών» 1980, «Η μετακόμιση» 1977 (νουβέλα). Επιλογή από τα κείμενά του εκδόθηκαν σε έναν τόμο από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας το 1990 με τίτλο «Φαντασία». Μέρος της βιβλιοθήκης του βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Σουφλίου σε ειδική πτέρυγα που φέρει το όνομά του.


Βιβλιογραφία

•Κούκος Μόσχος: Τριαντάφυλλος Πίττας. Περ. Εξώπολις τ.8-9
•Τσιακίρη Ε.: Τριαντάφυλλος Πίττας, Περ. Θρηϊκός Άνεμος, τ.3