Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 02 Ιουνίου 2023
Πολιτισμός Προσωπικότητες Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογία
Αρχιτεκτονική
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Σπήλαια
Μουσεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Νομός Δράμας
Προσωπικότητες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/02/2008
Κώστας Θρακιώτης

Διαχειριστής
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Κώστας Θρακιώτης (1909-1994) γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και πέθανε στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Θαλής Προδρόμου. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και εργάσθηκε σαν εκπαιδευτικός. Έγραψε ποίηση (21 ποιητικές συλλογές), θεατρικά έργα, σύντομη ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (1000-1965), μεταφράσεις αρχαίων τραγικών, αισθητικά δοκίμια, λαογραφικά μελετήματα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30 και είναι ο πρώτος που διαμαρτυρήθηκε ποιητικά για την άνοδο του Χίτλερ, τραγούδησε τους σκοτωμένους της κατοχής και ύμνησε την αντίσταση, ονειροπολώντας την ανθρωπιά, την ελευθερία και την ειρήνη.
Σημαντικά έργα του: «Εμείς δε θα βαδίσουμε» 1933 (ποιήματα), «Ανεμίζουμε σημαία μας την Άνοιξη» 1955 (ποιήματα), «Συμφωνία του Ορφικού ρόδου» 1957 (ποιήματα), «Ο άνθρωπος του έρωτα και της στάχτης» 1963, (Κρατικό βραβείο ποίησης 1964), «Η τέχνη στη ζωή και την εποχή μας» 1976, «Λαϊκή πίστη και λατρεία στη Θράκη», «Οι χαρταετοί» 1983 (διηγήματα), «Θρακικές ιστορίες» 1988, «Ένα παιδί στην καταχνιά» 1984 (μυθιστόρημα) κ.α.
Το δέσιμο με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη, το αποδεικνύουν οι αναφορές στα λαϊκά της δρώμενα και οι δημοσιεύσεις κειμένων του σε τοπικά περιοδικά. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη που δημοσίευσε στον πρώτο τόμο των Θρακικών Χρονικών το 1960, «Ο Μύθος των Καλόγερων και του Κιοπέκ-Μπέη στους Ιχνευτές του Σοφοκλή και γενικότερα σε σχέση με τη γένεση της τραγωδίας» που αναδημοσιεύτηκε στη Θρακική Προσέγγιση (τ. 75-76,2000)


Βιβλιογραφία

•Μουσίκας Θόδ.: Αφιέρωμα στον Κ. Θρακιώτη,Περ. Θρηϊκός Άνεμος, τ.12, Αλεηανδρούπολη

•Περ. Ενδοχώρα, τ.51-52, 1997: Αφιέρωμα στον Κ. Θρακιώτη