Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 18 Απριλίου 2024
Πολιτισμός Θρησκεία Μνημεία Μουσουλμανικά Τεμένη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ξάνθης Δήμος Ξάνθης

Άποψη του τεμένους.
(Φωτογραφία: Μουφτεία Ξάνθης.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μπεκτασικοί Τεκκέδες
Τεμένη
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Ξάνθης
Τεμένη: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05.02.2006
Τζαμί της οδού Δοϊράνης Ξάνθης (Μουχατζίρ)

Γεώργιος Τσιγάρας
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Θέση: Το τέμενος Βρίσκεται στα όρια της συνοικίας Μουχατζίρ (Asa Mahalle), στην οδό Δοϊράνης και αποτελείται από το τέμενος και την κατοικία του ιμάμη. Το τέμενος ονομάζεται και Μουχατζίρ τζαμί. Πρόκειται για συνοικία προσφύγων μουσουλμάνων από την Βουλγαρία, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ξάνθη κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του έτους 1877-1878.
Το Μνημείο: Πρόκειται για ένα τετράπλευρο και λιθόκτιστο κτήριο, διαστάσεων 12Χ10 μ. Η είσοδός του είναι επιβλητική και διακοσμείται με στοιχεία μπαρόκ. Ο χώρος της προσευχής είναι ορθογώνιος και ευρύχωρος και το μιχράμπ είναι απλό, η δε οροφή του είναι επίπεδη και φέρει στο κέντρο της απλή διακόσμηση με γεωμετρικά σχέδια, παρόμοια, αλλά απλουστευμένα, με αυτά των αρχοντικών της παλιάς πόλης της Ξάνθης.
Ο μιναρές του είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο και είναι αρχιτεκτονικά ανεξάρτητος από το υπόλοιπο οικοδόμημα αφού εφάπτεται στη νοτιοδυτική του όψη. Η βάση του είναι ορθογώνια με λίγες διακοσμήσεις, ενώ η κυλινδρική του πλευρά είναι εικοσάπλευρη και μια σειρά από κόκκινα τούβλα διακοσμούν τη βάση της επικάλυψης.
Αρχικά είχε ανοικοδομηθεί ως μεστζήτ και αργότερα φαίνεται ότι μετατράπηκε σε τζαμί.
Βιβλιογραφία: E. H. AYVERDI, Avrupa’da Osmanli mimarî eserleri, 6, İstanbul 1982. Ι. Μ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, Μια υπόθεση στο Ιεροδικείο της Ξάνθης. Η εκκαθάριση των χρεών του υφασματέμπορου Στάθη Χασιρτζόγλου (1896), Ξάνθη 2002• M. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, Τα Τεμένη της Θράκης. Εισαγωγή στην αισθητική του Ισλάμ, Αθήνα χχ.• E. ΣΕΡΗΦ – Γ. ΣΕΡΗΦ ΔΑΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, Τζαμί της οδού Δοϊράνης Ξάνθης, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.