05.02.2006
Αρμενικός Ναός της Παναγίας Ξάνθης
Θέση: Ο ναός βρίσκεται στην οδό Χατζησταύρου.
Ο Ναός: Ο πρώτος αρμενικός ναός στην Ξάνθη προσωρινά στεγάστηκε (μετά το 1922) στη σημερινή οδό Μρωκούμη σε χώρο της καπναποθήκης που παραχώρησε ο αρμένιος έμπορος Τακβόρ Τακβοργιάν. Μετά από έρανο, οι Αρμένιοι αγόρασαν το οικόπεδο όπου στεγάζεται σήμερα ο ναός και το 1926 με την οικονομική υποστήριξη του αρμένιου οδοντίατρου στη Ξάνθη Χαρουτιούν Πασμαντζιάν, που καταγόταν από την Αδριανούπολη και ήλθε στην πόλη ως πρόσφυγας το 1922, ανοικοδομήθηκε ο ναός. Ο Χαρουτιούν Πασμαντζιὰν παράγγειλε φορητές εικόνες για την διακόσμηση του ναού.
Ο ναός είναι ένα μονόχωρο ορθογώνιο κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει το Ιερό Βήμα με την ελλειψοειδή του αψίδα και τον κυρίως ναό. Στις άκρες της ανατολικής πλευράς του ορθογωνίου βρίσκονται προσκολλημένοι δύο μικροί ορθογώνιοι βοηθητικοί χώροι που επικοινωνούν με την αψίδα του Βήματος και εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες.
Στη νοτιοανατολικη πλευρά της εκκλησίας βρίσκεται το κωδωνοστάσιο, την καμπάνα του οποίου έφεραν από το Τσεγκιλέρ οι αρμένιοι που κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ξάνθη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Ιερού Βήματος (ένθρονη βρεφοκρατούσα Θεοτόκος, άγιος Ιάκωβος, ο Καλός Ποιμήν), έργα Αρμενίων, και οι φορητές εικόνες που είναι αναρτημένες στους πλευρικούς τοίχους.
Από τα άλλα κειμήλια του ναού αναφέρονται ο σταυρός ευλογίας (25 Μαρτίου 1927), τα ριπίδια, που φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις του Τιμίου Προδρόμου και εξαπτερύγου αγγέλου (1926), καθώς και δύο ευαγγέλια που εκδόθηκαν το έτος 1796 σε αρμενικό τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης.
Βιβλιογραφία: Ι. Κ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ – Γ. ΚΑΣΑΠΙΑΝ, Η αρμενική παροικία της Θεσσαλονίκης: Ίδρυση, οργάνωση, ιδεολογία και κοινωνική ενσωμάτωση, στο: Η Θεσσαλονίκη μετά το 1912, Πρακτικά Συμποσίου, Θεσσαλονίκη 1986• ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Ένας Επαγγελματικός Οδηγός του 1910-1911. Επαγγέλματα και επαγγελματίες της Ξάνθης, Θρακικά Χρονικά 32 (1975-1976)• Θ. ΕΞΑΡΧΟΥ, Οι Εβραίοι στην Ξάνθη (Ο κόσμος που χάθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε), Ξάνθη 2001• Θ. Σ. ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Θρησκευτική αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία φάση της τουρκοκρατίας (1839-1912), Διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1989• Θ. Σ. ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ο Αρμενικός ναός της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη. Ένα ενδιαφέρον δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης, Θεσσαλονικέων Πόλις 7 (Μάρτιος 2002)• Χ. ΧΑΤΖΙΔΗΣ, Ο Αρμενικός Ναός, στο: Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης, επιμέλεια: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Ξάνθη 2005.
|