Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Χλωρίδα / Βλάστηση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Δράμας Δήμος Παρανεστίου

Τα πυκνά φυλλοβόλα δάση της περιοχής με την μοναδική ποικιλία ειδών διασχίζονται από υγρές ρεματιές με ζώνες πλατύφυλλων και καρποφόρων θάμνων και δέντρων και στα υψηλότερα σημεία εναλλάσσονται με κωνοφόρα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Σε υψόμετρο πάνω από τα 800μ οι Σημύδες φύονται μεμονωμένες, αλλά και σε συστάδες, ανάμεσα σε πυκνά δάση Οξιάς και κωνοφόρα.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Ο όξινος τυρφώνας μικρής έκτασης στην περιοχή του Λεπίδα, που τα νερά του τροφοδοτούν το ρέμα Τσουκάλι, πολύ κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε υψόμετρο πάνω από τα 1400μ.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη από κυκλάμινα, που ανθίζουν άνοιξη και φθινόπωρο. Τα Cyclamen purpurascens ανθίζουν νωρίς, στις αρχές του φθινοπώρου και συχνά σχηματίζουν ένα πυκνό ροζ χαλί στα δρυοδάση της περιοχής.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)
Κεντρική Ροδόπη & Κοιλάδα Νέστου
Δήμος Παρανεστίου
Φυσικό Περιβάλλον

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Χλωρίδα / Βλάστηση: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

03/10/2006
Φρακτό (Ζαγκραντένια – Παρθένο Δάσος) - Παρανέστι, Πρασινάδα, Διπόταμα, (Αρκουδόρεμα, Λεπίδα).

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Ιδιαίτερα πλούσια χαρακτηρίζεται η χλωρίδα στην ευρύτερη περιοχή. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε αραιά δάση και συστάδες από διάφορα είδη όπως: πουρνάρι, γαύρο, παλιούρι, κρανιά, πτελέα, που φθάνουν περίπου μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Υψηλότερα και μέχρι τα 800 μ. στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, συναντάμε δάση φυλλοβόλων, που αποτελούνται κυρίως από δρυς, ενώ όπου το περιβάλλον είναι ευνοϊκό εμφανίζονται σποραδικά ή κατά ομάδες και είδη όπως σκλήθρα, καστανιές, φουντουκιές, καρυδιές, οστρυές, φράξοι, κέδρα κ.ά. Πάνω δε από τα 800μ και μέχρι τα 1900 περίπου συναντάμε τα δάση της οξιάς και των κωνοφόρων (κυρίως δάση ελάτης - ερυθρελάτης (Picea excelsa, syn. Picea abies) και δασικής πεύκης (Pinus sylvestris)). Ιδιαίτερα στην περιοχή του Φρακτού (Παρθένο Δάσος) η απαγόρευση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα στο οποίο συναντά κανείς κωνοφόρα άνω των 300 ετών. Στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής και στα ξέφωτα που σχηματίζονται, σημαντικός είναι και ο ρόλος των καρποφόρων θάμνων και δέντρων για την άγρια πανίδα. Θάμνοι όπως οι βατομουριές (Rubus), τα Σμέουρα (Rubus idaeus), οι αγριοτριανταφυλλιές (Rosa), οι Φουντουκιές (Corylus avellana) οι Κρανιές (Cornus mas) και δέντρα όπως οι Αγριομηλιές (Malus silvestris, M. domestica), οι σορβιές (Sorbus), ο κράταιγος (Crataegus), οι Αγριοκερασιές (Prunus avium), οι Αγριοκορομηλιές (Prunus cerasifera), τροφοδοτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με καρπούς πολλά άγρια ζώα και πουλιά.
Τα αγριολούλουδα στην περιοχή κατέχουν εξέχουσα θέση, όλο σχεδόν το χρόνο με πολλά και σημαντικά είδη όπως: το Κρίνο της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), το Γέο (Geum rhodopaeum), τους κρόκους (Crocus), το Κολχικό (Colchicum autumnale), τους αγριοπανσέδες (Viola), τις ανεμώνες (Anemone), τις καμπανούλες (Campanula), τις αγριονεραγκούλες (Ranunculus), τις κενταυρέες (Centaurea), τις ορχιδέες (Orchis) και πολλά άλλα ενδιαφέροντα είδη.