Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Νοεμβρίου 2024
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Τουριστική Υποδομή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Ροδόπης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Φυσική Ομορφιά Ροδόπης ( Video )
Καλοκαίρι στη Ροδόπη ( Video )
Αρχαία Μνημεία Ροδόπης ( Video )
Ανάπτυξη της Ροδόπης ( Video )
Όμορφα Χωριά της Ροδόπης ( Video )

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Βιστωνίδος
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Δοξάτου
Δήμος Δράμας
Δήμος Ελευθερούπολης
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Καλαμπακίου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Κυπρίνου
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Νικηφόρου
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Ορεινού
Δήμος Ορεστιάδας
Δήμος Ορφανού
Δήμος Ορφέα
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σαπών
Δήμος Σιταγρών
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Τραϊανούπολης
Δήμος Τριγώνου
Δήμος Τυχερού
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Αμαξάδων
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Κέχρου
Κοινότητα Σελέρου
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Νομός Δράμας
Νομός Έβρου
Νομός Καβάλας
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Τουριστική Υποδομή: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Νομού Ροδόπης

Μπαΐρα Κλειώ
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Νομός Ροδόπης βρίσκεται στην καρδιά της Θράκης με τον Νομό Ξάνθης στα δυτικά και το Νομό Έβρου στα ανατολικά. Στα βόρεια του Νομού υπάρχουν διάσπαρτοι ορεινοί οικισμοί ενώ στα νότια γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί και όμορφες παραλίες. Έχει έκταση 2542,5 km2 και 103190 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά 75% με τη γεωργία και κτηνοτροφία και κατά 25% με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Στον Νομό ανήκουν οι Δήμοι: αιγείρου, Αμαξάδων, Αρριανών, Ιάσμου, Κέχρου, Κομοτηνής, Μαρώνειας, Νέου Σιδηροχωρίου, Οργάνης, Σαπών, Σωστύ, Φιλλύρας. Έδρα του Νομού είναι η Κομοτηνή που φημολογείται ότι ιδρύθηκε επί αυτοκράτορα Θεοδωσίου, γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ. Στην Κομοτηνή έχει την έδρα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στα σημερινά όρια του νομού Ροδόπης κατοικούσαν κατά την αρχαία περίοδο (1100-324 π.χ.) οι Κίκωνες και οι Βίστωνες. Ο εξελληνισμός των Θρακών έγινε στα ελληνιστικά χρόνια. Βρέθηκαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο του παλαιολιθικού ανθρώπου (10000-7000 π.χ.), ενώ από τις ανασκαφές οικισμού στην Τούμπα της Παραδημής, επιβεβαιώνεται η νεολιθική περίοδος (4500- 3000 π.χ.). Από την εποχή του Σιδήρου (1050- 650 π.χ.) έχουμε πληροφορίες για τη θρησκεία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό των Θρακών. Ο Όμηρος αναφέρει τους Κίκωνες που τους πολέμησε ο Οδυσσέας και κυρίεψε την πόλη τους Ίσμαρο. Τον 7ο αιώνα Χίοι ‘άποικοι φτάνουν στην Μαρώνεια. Μετά τους Περσικούς πολέμους ιδρύεται στη Θράκη το βασίλειο των Οδρυσών που διαλύεται από τον Φίλιππο Β της Μακεδονίας. Το 46 μ.Χ. η περιοχή γίνεται Ρωμαϊκή επαρχία και μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ. γίνεται βυζαντινή επαρχία και ενισχύεται με τις τειχισμένες πόλεις και φρούρια, απομεινάρια των οποίων συναντά κανείς ακόμη και στο κέντρο της Κομοτηνής (Θεοδοσιανό φρούριο). Από τον 14ο αιώνα μ.Χ. κατακτάται από τους Οθωμανούς Τούρκους. Συμμετέχει ενεργά στην επανάσταση του 1821 και στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού των βαλκανικών δυνάμεων και της Τουρκίας, μέχρι το 1920 οπότε με διεθνείς συμβάσεις επανεντάσσεται στην Ελλάδα.

Σήμερα η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και οι συγκοινωνίες του Νομού εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες. Πρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί η σιδηροδρομική του σύνδεση και η εξυπηρέτηση των κατοίκων από τα αεροδρόμια «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης και «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.

Η ορεινή ζώνη του Νομού την οποία διασχίζει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 παρέχει στον επισκέπτη ευκαιρίες για δραστηριότητες μέσα σε μια παρθένα φύση και υγιεινό περιβάλλον. Η δασική παραγωγή είναι σημαντικός παράγοντας της οικονομίας. Η πεδιάδα της Ροδόπης είναι ένας εύφορος τόπος με ποικίλες καλλιέργειες. Η παράκτια ζώνη διαθέτει μεγάλες και πεντακάθαρες παραλίες. Παραθαλάσσιοι οικισμοί όπως η Αρωγή, το Φανάρι, η Μέση, η Μαρώνεια, έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά θέρετρα. Οι υδροβιότοποι της λίμνης Βιστωνίδας και της Ισμαρίδας λίμνης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar.

Η Κομοτηνή, έδρα του Νομού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνδυάζει ποικιλία ευρωπαϊκών και ανατολίτικων στοιχείων στην αρχιτεκτονική και στις παραδοσιακές κουλτούρες. Εντυπωσιακά τζαμιά, μουσουλμανικοί μαχαλάδες, την παλιά αγορά με τα στενά δρομάκια και τα χαμηλά σπίτια, συναντά ο επισκέπτης στον περίπατό του στην Κομοτηνή. Στην παλιά αγορά μαζεύονται όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, και χαζεύουν τα παλαιοπωλεία, χρυσοχοΐα, τενεκετζίδικα, μαγαζιά με παστουρμά, καβουρμάδες, σουτζούκ λουκούμ, ταχίνι, τα παραδοσιακά στραγαλατζίδικα, ενώ διάχυτο παντού είναι το άρωμα του φρεσκοκαβουρντισμένου ελληνικού καφέ. Ο επισκέπτης θα πρέπει επίσης να επισκεφτεί τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, να τολμήσει ορειβατικούς περιπάτους μέσς του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 και να θαυμάσει τους υδροβιότοπους της Βιστωνίδας και της Ισμαρίδας λίμνης ενώ θα δροσιστεί κάνοντας το μπάνιο του σε μια από τις πεντακάθαρες παραλίες του Φαναριού, της Αρωγής, της Μέσης, της Αλκυώνας, του Πλατανίτη, του Προφήτη Ηλία.

Στην παραλιακή ζώνη του Νομού βρίσκεται η Μαρώνεια γνωστή για τη μακραίωνη ιστορία της. Τα πατητήρια της Ομηρικής εποχής, το αρχαίο θέατρο και το ιερό του Διονύσου, το ψηφιδωτό δάπεδο σε σπίτι του 3ου αιώνα π.χ., το πρόπυλο της Ρωμαϊκής εποχής, ο πύργος της βυζαντινής οχύρωσης, είναι δείγματα του υψηλού επιπέδου πολιτισμού στην περιοχή.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό μουσείο. Μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι το μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά που λειτουργεί στο χωριό Θουλόριο.