12/12/2007
Το Θέατρο των Φιλίππων
Το θέατρο των Φιλίππων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα θέατρα της ελληνιστικής περιόδου (323π.Χ.- 30π.Χ.)συγκρινόμενο με αντίστοιχα θέατρα της Εφέσου, της Δήλου, της Μαγνησίας.
Σύγχρονο με την κατασκευή των τειχών είναι το αρχαιότερο οικοδόμημα του θεάτρου, το οποίο ανάγεται στα χρόνια του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β’(386-336π.Χ.) Στα κατάλοιπα αυτού του οικοδομήματος ανήκουν η κυκλική ορχήστρα και οι αναλημματικοί τοίχοι των παρόδων, που κατασκευάστηκαν κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα.
Στους Ρωμαϊκούς χρόνους (30π.Χ.-324 μ.Χ.) με την αύξηση του πληθυσμού και την αλλαγή των θεαμάτων, το θέατρο υπέστη μεγάλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσαρμοστεί η λειτουργία του στις νέες ανάγκες. Αφαιρέθηκαν οι πρώτες σειρές των εδωλίων και προστέθηκαν νέες σειρές στο πάνω μέρος του κοίλου. Η ορχήστρα διευθετήθηκε σε αρένα για θηριομαχίες και αγώνες μονομαχίας και μπροστά από το κοίλο τοποθετήθηκε κιγκλίδωμα για την προστασία του κοινού από τα άγρια θηρία. Οι πάροδοι καλύφθηκαν με καμάρες και χτίστηκε νέα σκηνή με δίτονη κιονοστοιχία και κόγχες για την τοποθέτηση αγαλμάτων.
Στα μέσα του 3ου αι.μ.Χ. καταργήθηκε το προσκήνιο και κατασκευάστηκε υπόγειος διάδρομος για τη μεταφορά των θηρίων στο κέντρο της ορχήστρας.
Το θέατρο των Φιλίππων λειτούργησε σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα μέχρι την επικράτηση της νέας θρησκείας, οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Βιβλιογραφία:
1.Κουκούλη-Χρυσανθάκη Χ. και Μπακιρτζής Χ., Φίλιπποι, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1997, σελ. 23-24
2.Γούναρης Γ. και Γούναρη Ε., Φίλιπποι:Αρχαιολογικός Οδηγός, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2004, σελ. 29-30
3.Τουρατσόγλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ. 376
4.P. Collart, Le theatre de Philippes, BCH 52 (1928), σελ. 74-124
5.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ. 143
|