01-06-2007
Φίλιπποι – Παλιά Καβάλα – Όρος Λίμνια
ΧΛΩΡΙΔΑ
Η ορεινή περιοχή από τα 600 – 950 μέτρα περίπου και ανάμεσα στους οικισμούς Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο, χαρακτηρίζεται από πυκνά δάση φυλλοβόλων δέντρων καθώς και εκτεταμένων χορτολίβαδων και εγκαταλειμμένων αγρών με τυπική χλωρίδα αυτών των υψομέτρων. Συναντώνται εκτός των άλλων δασικών δέντρων και θάμνων (διάφορα είδη δρυός (Quercus), σφενδάμια (Acer), οξιά (Fagus sylvatica), άρκευθος (Juniperus oxycedrus), φράξοι (Fraxinus), κρανιά (Cornus mas)), και καρποφόρα ιδιαίτερα κοντά στους οικισμούς όπως Καστανιά (Castanea sativa), Κερασιά (Prunus avium), Καρυδιά (Castanea sativa), φουντουκιά (Corylus avellana) αλλά και η φλαμουριά (Tilia).
Σε χαμηλότερα υψόμετρα και κάτω από το Βουνοχώρι έως και τον οικισμό του Ζυγού και των Φιλίππων παρατηρείται μακία βλάστηση, κατά περιοχές ιδιαίτερα πυκνή, με κυρίαρχο είδος το πουρνάρι (Quercus). Ειδικά γύρω από την περιοχή του οικισμού του Ζυγού παρατηρούνται εκτεταμένες αναδασώσεις με κωνοφόρα. Στις υγρές ρεματιές και τοποθεσίες, κύρια από την ανατολική πλευρά στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας, κυριαρχούν τα πλατάνια (Platanus orientalis).
Στον κάμπο και ειδικότερα στην αποξηραμένη περιοχή στα τενάγη, ανάμεσα στις καλλιέργειες και στα αρδευτικά κανάλια κυριαρχούν υδρόφιλα είδη όπως οι λεύκες (Populus), οι ιτιές (Salix), τα καλάμια ( και τα ψαθιά και στις συνοριακές ζώνες μεταξύ των καλλιεργούμενων εδαφών τυπικά είδη όπως η παπαρούνα (Papaver), η μολόχα (Lavatera), το αγριοκρέμμυδο (Allium) κ.α. Στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες των τεχνητών φραγμάτων με μικρό βάθος, συναντώνται νούφαρα (Nymphea αlba)
Συνολικά δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές και πληροφορίες για την περιοχή
|