26/09/2006
Δέλτα Νέστου Λιμνοθάλασσες Αγιάσματος
ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΘΕΣΗ: Η περιοχή του Δέλτα του Νέστου και των λιμνοθαλασσών Αγιάσματος, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του νομού Καβάλας, σχεδόν απέναντι από τη νήσο Θάσο και σε απόσταση 40km από την πόλη της Καβάλας και της Ξάνθης.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Το υψόμετρο στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 6μ.
Η περιοχή Κεραμωτής, Αγιάσματος, Νέας Καρυάς, Πηγών, περιλαμβάνει τα ομώνυμα χωριά και τις ομώνυμες παραλίες τους. Χαρακτηρίζεται από πεδινές εκτάσεις με έλη και βάλτους κοντά στη θάλασσα.
Ειδικότερα το Δέλτα του Νέστου είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει 29 χ.λ.μ. του ποταμού. Ορίζεται από τα χωριά Γαλάνη και Παράδεισο στα βόρεια ως το Θρακικό Πέλαγος στα νότια. Σε αυτήν την έκταση, λόγω της κλίσεως της ξηράς, έχουν σχηματιστεί μικρές λιμνοθάλασσες με αυξομειούμενο ύψος υδάτων, αμμοθίνες, έλη και αλυκές.
Τα νερά του ποταμού Νέστου στην περιοχή του Δέλτα, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της κατακράτησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για άρδευση των καλλιεργειών της Βουλγαρίας και των πεδινών εκτάσεων Χρυσούπολης, Κεραμωτής και Ξάνθης, όπως και εξαιτίας του φράγματος Θησαυρού στο νομό Δράμας που επιπλέον αύξησε τα φερτά υλικά που εναποτίθενται στο Δέλτα.
Η περιοχή του Δέλτα, παλαιότερα καλυπτόταν από πυκνά δάση, στο μεγαλύτερο μέρος της. Σήμερα, τα οικοσυστήματα του Δέλτα είναι θλιβερά υπολείμματα του παρελθόντος. Το παραποτάμιο δάσος του Κοτζά - Ορμάν (Μεγάλο δάσος), άλλοτε κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλης της περιοχής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η αποψίλωση της περιοχής έγινε τα μεταπολεμικά χρόνια για να δοθεί στη γεωργία.
Οι λιμνοθάλασσες Κεραμωτής, Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Πηγών βρίσκονται δυτικά του Δέλτα του Νέστου. Οι λιμνοθάλασσες μαζί με το Δέλτα, αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, που περιλαμβάνει συνολικά μια περιοχή περίπου 30χλμ. κατά μήκος της ακτής. Τα υφάλμυρα, αβαθή, ζεστά και πλούσια σε θρεπτικά υλικά νερά των λιμνοθαλασσών ευνοούν τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η περιοχή του δάσους του Νέστου, έκτασης περίπου 87.700 στρεμμάτων που ανήκει στο Νομό Καβάλας και Ξάνθης, σήμερα είναι καταφύγιο θηραμάτων.
|