13/12/2007
Το Ιερό του Διονύσου (Διονύσιο)
Βόρεια της Διόδου των Θεωρών, βρίσκεται το ιερό του Διονύσου (Διονύσιο), χτισμένο την ίδια περίπου εποχή με την Αγορά (4ος αι.π.Χ.). Ο περίβολός του οριοθετεί δύο χορηγικά μνημεία. Στο ένα, που χρονολογείται τον 3ο αι.π.Χ., βρίσκονται τα αγάλματα του Διονύσου και της πεπλοφόρου Μούσας, τα οποία είναι τα μόνα που σώζονται και έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Το δεύτερο μνημείο του 4ου αι.π.Χ. στη βορειοανατολική γωνία σώζεται σε καλύτερη κατάσταση και διαθέτει πρόστυλο με τέσσερις δωρικούς κίονες ενώ το καθεαυτό κτίσμα είναι σχήματος Π. Στο βάθος διακρίνεται βάση ημικυκλική πάνω στην οποία υψώνεται το υπερμεγέθες άγαλμα του Διονύσου, στις δύο πλευρές του οποίου είναι τοποθετημένα οκτώ μικρότερα αγάλματα. Στο δεξιό ημιχώριο βρίσκονται οι αλληγορικές παραστάσεις της Τραγωδίας, της Κωμωδίας, του Διθυράμβου και του Νυκτερινού.
Αριστερά από τα σκαλοπάτια υπάρχουν δύο βωμοί. Ο ένας είναι του 5ου ή 4ου αι.π.Χ. ενώ ο δεύτερος και αρχαιότερος που είναι κτισμένος με τέσσερις μαρμαρόπλακες και επενδυμένος με σχιστόλιθο χρησιμοποιείται για θυσίες στον Αγαθό Δαίμονα.
Βιβλιογραφία:
1.Γερακούδης Σ., «Η ιστορία της Θάσου», Θεσσαλονίκη: Εκδοτική Ομάδα, 1986, σελ.97-98
2.Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, «Οδηγός της Θάσου», Αθήνα: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, 1974, σελ.50-52
3.Αξιώτης Π., «Η Θάσος», Θεσσαλονίκη:1953, σελ.50-52
4.Τουράτσογλου Ι., Μακεδονία. Ιστορία-Μνημεία-Μουσεία, Πλήρης οδηγός με χάρτες και σχέδια, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα, 1995, σελ.387
5.Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Μακεδονία, Αθήνα, 1997, σελ.138
|