19/05/2007
Παράλια περιοχή Ηρακλείτσας - Περάμου
ΧΛΩΡΙΔΑ
Το γενικό χαρακτηριστικό των βιοτόπων της περιοχής είναι χαμηλοί λόφοι με πυκνή μακία βλάστηση, και ενδιάμεσα καλλιεργούμενες εκτάσεις κύρια με αμπέλια και ελαιώνες. Οι πυκνοί θαμνότοποι στις λοφώδεις περιοχές με αείφυλλα, σκληρόφυλλα, και πλατύφυλλα είδη παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση. Κυριότερα είδη είναι η κουμαριά (Arbutus unedo), η αγριοκουμαριά (Arbutus andrachne). τα κέδρα (Juniperus), οι αγριελιές (Olea europea), το πουρνάρι (Quercus sp.), τα σπάρτα (Spartium junceum), το φιλλίκι (Phillyrea media), τα ρείκια (Erica sp.), οι βελανιδιές (Quercus sp.), τα σχίνα (Pistacia sp.), οι λυγαριές (Vitex agnus – castus) τα αγριοτριαντάφυλλα (Rosa) κλπ. Ανάμεσα στα θαμνοτόπια φυτρώνουν πολλά είδη αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων. Σημαντικότερα είναι η ρίγανη, το θυμάρι, η λαδανιά κ.α.
Στις παράλιες περιοχές στα ανατολικά κυριαρχούν οι βραχώδεις ακρογιαλιές, που σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους με αμμουδιές, ενώ στα δυτικά οι αμμόλοφοι και οι αμμώδεις παραλίες συναντώνται συχνότερα. Οι αμμοθίνες στην περιοχή απειλούνται σήμερα από τον τουρισμό. Στις αμμώδεις παραλίες της περιοχής απαντώνται τυπικά αμμόφιλα είδη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παραποτάμιο δάσος στα Λουτρά Ελευθερών όπου στο χώρο κυριαρχούν τα αιωνόβια πλατάνια (Platanus orientalis), σκλήθρα (Alnus glutinosa), ασημόλευκες (Populus alba), νερόφραξους (Fraxinus angustifolia oxycarpa), φτελιές (Ulmus minor) και ιτιές (Salix alba). Στις όχθες παρατηρούνται σάζια (Typha latifolia), και καλάμια (Arundo donax). Ανάμεσα στα δένδρα υπάρχουν και άλλα φυτά, θαμνώδη ή αναρριχώμενα, όπως κισσός, , αγράμπελες, άγρια κλίματα, λαδανιές κλπ. Στις παρακείμενες πλαγιές του ποταμού κυριαρχούν οι αγριελιές, οι αγριοκουμαριές και τα πουρνάρια.
|