27/03/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Τριγώνου
Η περιοχή του Δήμου Τριγώνου είναι η βορειότερη στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Ν. Έβρου και έχει πληθυσμό 1604 κατοίκους. Έχει έδρα τα Δίκαια και σε αυτόν ανήκουν τα δημοτικά διαμερίσματα ’ρζου, Δικαίων, Ελαίας, Κομάρων, Μαραζιών, Ορμένιου, Πεντάλοφου, Πετρωτών, Πλάτης, Πτελέας, Σπηλαίου και τμημάτων της κοινότητας Κυπρίνου. Η εύφορη πεδιάδα του Έβρου που περικλείεται από τους ποταμούς ’ρδα και Έβρου, λέγεται και Μεσοποταμία. Μέσα στο Τρίγωνο βρίσκονται 17 χωριά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε κάθε τύμβο που ανοίγεται εδώ ανακαλύπτεται ένας πλούτος από ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και είχε αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό από τον 9ο και 8ο αιώνα π.χ. Παλιότερα ο τόπος αυτός με τα μεγάλα ποτάμια και την πλατιά πεδιάδα ήταν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Τα πρώτα ίχνη ζωής ανήκουν σε μαστόδοντα που έζησαν πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ίχνη παλαιολιθικού ανθρώπου βρέθηκαν στις νότιες όχθες του ’ρδα. Από την εποχή του σιδήρου υπάρχουν αρκετά ίχνη δραστηριότητας του ανθρώπου. Την αρχαϊκή και κλασική εποχή, η περιοχή κατοικείται από Θράκες και ιδιαίτερα το βασίλειο των Οδρυσσών. Στη ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο η περιοχή Τριγώνου ανήκε στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης. Η κατάληψη της Θράκης από τους Οθωμανούς Τούρκους απέφερε μεγάλες πληθυσμιακές αναστατώσεις όπως εγκατάσταση μουσουλμάνων από τη Μικρά Ασία, εξισλαμισμούς, φυγή των Χριστιανών σε ορεινές περιοχές. Μετά από 2 αιώνες και μετά από σχετική γαλήνη στην περιοχή, άρχισε μετακίνηση πληθυσμού στο χωριό της Θράκης και στην περιοχή του Τριγώνου. Τότε έφτασαν πληθυσμοί από την Ήπειρο κυρίως, εμπλουτίζοντας το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Τον Μάιο του 1920 ενσωματώθηκε τελικά με τη συνθήκη των Σεβρών στο Ελληνικό κράτος.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τεχνοτροπία της Ανατολικής Θράκης και Ροδόπης. Στο Θεραπειό και τη Μηλιά , δύο οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον ποταμό ’ρδα, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ο παραδοσιακός χαρακτήρας με τις μεγάλες διώροφες κατοικίες. Στο Θεραπειό ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου δεσπόζει στον οικισμό. Στο χωριό Πετρωτά ακόμη και σήμερα παραμένουν οι μνήμες από τους μεγάλους μαστόρους της πέτρας. Η πιο ενδιαφέρουσα είσοδος στο Τρίγωνο είναι από τη γέφυρα του φράγματος του ’ρδα. Βόρεια του φράγματος είναι τα μικρά χωριά Μηλιά και Θεραπειό, σε περιοχή που από την αρχαιότητα υπήρχαν θερμές ιαματικές πηγές. Στο χωριό Κόμαρα βρέθηκε ανάγλυφο τον Θράκα ήρωα Ιππέα. Στα ταβερνάκια του χωριού σερβίρεται φρέσκο ποταμίσιο ψάρι. Στο χωριό Πεντάλοφο κάθε καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει πολιτιστική εβδομάδα με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων. Το Ορμένιο είναι ο βορειότερος οικισμός της Ελλάδας. Εκατοντάδες ταξιδιώτες περνούν καθημερινά από και προς Βουλγαρία. Τα Δίκαια είναι η έδρα του Δήμου, ο τελευταίος σταθμός προς Βουλγαρία. Κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες του δίνουν τον χαρακτήρα πόλης. Σε μια πλαγιά έχει υπαίθριο θέατρο με πανοραμική θέα όπου τα καλοκαίρια ακούγεται ο θεατρικός λόγος και γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους χορούς και τα τραγούδια που έφεραν από τις παλιές πατρίδες τους οι κάτοικοι. Ο Πεντάλοφος είναι ένα όμορφο χωριό με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο παλιό σχολείο του χωριού υπάρχει λαογραφική συλλογή από εργαλεία, φορεσιές και είδη καθημερινής χρήσης. Ο Πνευματικός σύλλογος νέων Πενταλόφου διαθέτει βιβλιοθήκη, συγκρότημα χορού και τμήμα αιμοδοτών. Το παραδοσιακό φαγητό του Πενταλόφου είναι μαγειρεμένο κοτόπουλο με τουρσί λάχανο. Απόκριες στα Πετρωτά αναβιώνει το έθιμο του Βασιλιά.
Αλλάζει η διάθεση του επισκέπτη τους καλοκαιρινούς μήνες στο Τρίγωνο. Δεν είναι μόνο η γνωριμία με έναν τόπο που δεν είναι καθόλου μακριά και δεν είναι μόνο η επίσκεψη στα ιστορικά μνημεία των αιώνων (τύμβοι κ.λ.π.). Είναι και η διασκέδαση και το κέφι που χαρίζεται σε αυτούς που συμμετέχουν στα πανηγύρια του Τριγώνου.
|