25/04/2007
Τουριστικοί Προορισμοί Δήμου Τραιανούπολης
Ο Δήμος Τραϊανούπολης βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, περιλαμβάνει τους οικισμούς Ανθείας, Αρίστηνου, Λουτρού, Δωρικού, Νίψας, Αετοχωρίου, Πεύκων και καταλαμβάνει συνολική έκταση 178km2. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου είναι 3390 κάτοικοι. Η γεωθερμία αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του Δήμου, ειδικότερα στον αγροτικό τομέα. Γενικά ως ήπια και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην απειλούμενη οικολογική καταστροφή και το ενεργειακό πρόβλημα. Η ενεργειακή αυτοδυναμία και η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού είναι βασικοί στόχοι για τον Δήμο Τραϊανούπολης.
Η ορεινή περιοχή του Δήμου φέρνει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την εποχή του σιδήρου. Μεγαλιθικά μνημεία και λαξευμένα σε βράχους γεωμετρικά και ανθρωπόμορφα σχέδια έχουν βρεθεί στην περιοχή του χωριού Νίψα.
Κατά την ρωμαϊκή εποχή ο αυτοκράτορας Τραϊανός εκτιμώντας τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας έχτισε την Τραϊανούπολη και παρότι χτίστηκε από Ρωμαίο, χαρακτηρίσθηκε «ελευθέρα κα αυτόνομος ελληνίς πόλις» με ελληνική γλώσσα και ελληνικούς θεσμούς. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίς όπως αποδεικνύεται από το μαρτύριο της Αγίας Γλυκερίας που γεννήθηκε και μαρτύρησε στην Τραϊανούπολη το 161 μ.Χ. Μεγάλη σπουδαιότητα απέκτησε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Κατά την Δ Σταυροφορία κατελήφθη από τους Φράγκους, η παρακμή συνεχίστηκε με άλλες επιδρομές μέχρις ότου έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1371. Οι Τούρκοι εγκατέστησαν στην ακρόπολη της Τραϊανούπολης μοναστήρι Μπεκτασήδων δερβίσηδων. Γύρω από την ιαματική πηγή οικοδομήθηκαν, από την αρχή της Τουρκοκρατίας, διάφορες εγκαταστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα.
Η περιοχή διαθέτει σπάνιες ομορφιές και φυσικό πλούτο: Δέλτα Έβρου, ιαματικές πηγές, Δρυμό στη Νίψα, ένα σύνολο μνημείων του 14ου αιώνα (Χάνα), ένα σημαντικό σύνολο θέσεων της Πρώιμης εποχής του σιδήρου (βραχογραφίες κ.λ.π.) στη Νίψα, εκκλησιαστικά μνημεία. Το Δέλτα του Έβρου εξακολουθεί, παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, να παραμένει ένα δυναμικό εξελισσόμενο οικοσύστημα το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο πολλά είδη ορνιθοπανίδας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Σε απόσταση 14 χλμ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται η λουτρόπολη της Τραϊανούπολης. Οι Ιαματικές εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Οι θερμές ιαματικές πηγές ήταν ο βασικός πόλος έλξης πληθυσμού ήδη απο την αρχαιότητα. Είναι αναγνωρισμένες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελλαδικού χώρου. Χαρακτηρίζονται ως υδρο-θειο-χλωριο-νατριούχες με θερμοκρασία 520C. Τα νερά είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Η διαχείριση των εγκαταστάσεων γίνεται από τη διαδημοτική επιχείρηση Λουτρών Τραϊανούπολης- Αλεξανδρούπολης (Δ. Ε. Λ. Τ. Α.). Παρέχει τις υπηρεσίες της με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο υδροθεραπευτήριο (νέοι ατομικοί λουτήρες, υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, ποσιθεραπεία κ.λ.π.). Στο χώρο των Ιαματικών λουτρών ο Παραγωγικός Συν/σμός Γυναικών Λουτρού λειτουργεί τη Χάνα, μοντέρνο εστιατόριο με εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας.
Στην κορυφή του λόφου του Αγίου Κων/νου βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Κων/νου και Γεωργίου. Στην Νίψα και στον Προφήτη Ηλία Λουτρού βρίσκονται δύο από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής στον νότιο Έβρο. Αιωνόβια πλατάνια και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά, προσφέρουν μοναδικές στιγμές ξεκούρασης στους επισκέπτες. Νότια του οικισμού Αριστήνου βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου την παραμονή της αντίστοιχης εορτής (6 Αυγούστου) οι κάτοικοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα που διοργανώνουν πολιτιστικοί σύλλογοι. Η παραλία του Σωτήρα προσφέρεται για θαλάσσια λουτρά, αμμόλουτρα, ψάρεμα και πολλά είναι τα παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και καφέ-μπαρ που λειτουργούν προσφέροντας δυνατότητα για μικρές αποδράσεις.
Κάθε χρόνο το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται στο Δήμο Τραϊανούπολης Πανελλήνιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Επίσης κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Σε απόσταση 11 χλμ από την Αλεξ/πολη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι απεριόριστη. Στα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται μια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του 1786, τεμάχια ιερών λειψάνων πέντε Νεομαρτύρων, τεμάχιο του Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Παντελεήμονος κ.α.
|