Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Νοεμβρίου 2024
Περιβάλλον Χλωρίδα / Βλάστηση Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Νομός Έβρου Δήμος Σαμοθράκης

Αραιά αιωνόβια δρυοδάση, ανοιχτά λιβάδια και βραχότοποι αποτελούν τους βιότοπους πάνω από τα 1000μ. υψόμετρο.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Θαμνότοποι από πουρνάρια, κουμαριές και αγριοκουμαριές στα χαμηλότερα υψόμετρα του Σάου, αποτελούν και τα κύρια βοσκοτόπια για τα γίδια, που γυρνούν ελεύθερα παντού στο νησί.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι ανεμοδαρμένες ακρογιαλιές της βόρειας πλευράς, όπου και φυτρώνουν τα πλατάνια μέχρι τα όρια της θάλασσας, σχηματίζονται από πλατιά στρώματα με κροκάλες. Περιοχή Λουτρών.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Οι αμμώδεις παραλίες της απρόσιτης νότιας πλευράς βρίσκονται σε μικρούς κόλπους, εκεί όπου καταλήγουν οι ρεματιές με τα νερά της βροχής, τα πλατάνια, οι λυγαριές και οι πικροδάφνες. Παραλία Βάτου.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τυπική παρόχθια βλάστηση με θάμνους και φρύγανα στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)
Τα άνθη της ήμερης Κουμαριάς (Arbutus unedo), αρχίζουν να σχηματίζονται στο τέλος καλοκαιριού, ανθίζουν το φθινόπωρο και δένουν καρπούς μέσα στο χειμώνα, για να ωριμάσουν οι καρποί τον ερχόμενο χειμώνα και να τροφοδοτήσουν με τη σειρά τους πολλούς ζωντανούς οργανισμούς.
(Φωτογραφία: Πάντσογλου Χρήστος)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Ινστιτούτου Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
Συντεταγμένες Στοιχείου
Δεν έχουν καταχωρηθεί.       
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Αβδήρων
Δήμος Αιγείρου
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Βύσσας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δήμος Ελευθερών
Δήμος Θάσου
Δήμος Ιάσμου
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Δήμος Κεραμωτής
Δήμος Μαρωνείας
Δήμος Μεταξάδων
Δήμος Μύκης
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου
Δήμος Ορεινού
Δήμος Παγγαίου
Δήμος Παρανεστίου
Δήμος Πιερέων
Δήμος Προσοτσάνης
Δήμος Σαμοθράκης
Δήμος Σουφλίου
Δήμος Σταυρούπολης
Δήμος Σώστου
Δήμος Τοπείρου
Δήμος Φερών
Δήμος Φιλίππων
Δήμος Φιλλύρας
Δήμος Χρυσούπολης
Κοινότητα Θερμών
Κοινότητα Σιδηρονέρου
Χλωρίδα / Βλάστηση: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

03-04-2006
Σαμοθράκη

Πάντσογλου Χρήστος
Πηγή: Ι.Π.Ε.Τ.
© Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΧΛΩΡΙΔΑ
Τα τοπία που συναντούμε στη βόρεια και νότια πλευρά της Σαμοθράκης παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή διαφορά, που χαρίζει στο νησί σημαντική και μοναδική οικολογική αξία. Στη νότια πλευρά κυριαρχούν οι γυμνές πλαγιές του βουνού, οι αραιοί θαμνότοποι, οι ελαιώνες και τα σιταροχώραφα. Στη βόρεια αντίθετα, δεσπόζουν οι καταπράσινες πλαγιές, τα δάση με τις βελανιδιές, τα παραποτάμια δάση με τα πλατάνια και τα σκλήθρα, οι πυκνοί θαμνότοποι που φθάνουν ως τις ακτές και τα εντυπωσιακά ρέματα με τους καταρράκτες. Η ενδημικότητα πολλών φυτών αυξάνει τη σπουδαιότητα της Σαμοθρακήτικης φύσης.

Οι θαμνότοποι με αείφυλλα σκληρόφυλλα πλατύφυλλα είδη καταλαμβάνουν την μεγαλύτερη έκταση του νησιού. Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη πυκνότητα των θάμνων στις βόρειες εκθέσεις που τους καθιστά πολλές φορές αδιαπέραστους σε αντίθεση με την αραιή εμφάνιση των θάμνων στις νότιες εκθέσεις. Κυριότερα είδη είναι η Κουμαριά (Arbutus unedo), το Φυλλίκι (Phillyrea latifolia), η Μυρτιά (Myrtus communis) κλπ.
Τα εναπομείναντα δρυοδάση εμφανίζονται στη βορινή πλευρά και αποτελούν ένα δείγμα των εκτεταμένων αιωνόβιων βελανιδιών που καταλάμβαναν την μεγαλύτερη έκταση του νησιού. Κυριαρχούν τα είδη Quercus frainetto, Quercus pubescens και Quercus dalechampii.
Η ρεματική βλάστηση είναι πλούσια και δημιουργεί μια ζώνη ξεχωριστού ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς για το νησί. Αιωνόβια δένδρα στηρίζουν με τις ρίζες τους τα βραχώδη πρανή των ρεμάτων και συγκρατούν τις πέτρες που μεταφέρουν οι ορμητικοί χείμαρροι. Πλάτανοι (Platanus orientalis), σκλήθρα (Alnus glutinosa) και καστανιές (Castanea sativa) δημιουργούν με τη σκιά τους κρυφούς παράδεισους που μόνον πλησιάζοντας γίνονται αντιληπτοί. Η ρεματική βλάστηση αναπτύσσεται στη κοίτη των ρεμάτων και ελάχιστα εξαπλώνεται εκατέρωθεν της κοίτης, όπου το έδαφος καταλαμβάνεται από τους αείφυλλους θάμνους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σαμοθράκης αποτελούν τα πλατάνια και τα σκλήθρα που αναπτύσσονται έως και τις εκβολές των ρεμάτων στη θάλασσα, βρίσκοντας με τις ρίζες τους κάποιες φλέβες γλυκού νερού.
Ιδιαίτερο οικολογικό και βοτανολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη ειδών, όπως ο Ίταμος (Taxus baccata) που σπάνια εμφανίζεται στα νησιά. Επίσης, υπεραιωνόβιοι θάμνοι από Αγριοκυπάρισσα (Juniperus excelsa) και Βουνοκυπάρισσα (Juniperus foetidissima) εμφανίζονται διάσπαρτοι σε διάφορα υψόμετρα (100- 900 μ.)
Φυσικό πευκοδάσος έχει εντοπιστεί στην περιοχή των Κήπων και τεχνητό πευκοδάσος αποτελεί το προστατευτικό δάσος γύρω από την Χώρα Σαμοθράκης.
Η υποαλπική ζώνη εκτείνεται από τα 1100-1600 μ. και παραμένει χιονοσκεπής αρκετούς μήνες το χρόνο (4-5 μήνες). Σε αυτή τη ζώνη, εμφανίζονται σποραδικοί θάμνοι είτε ψηλοί που έχουν «σωθεί» από την βοσκή, όπως μοναχικά κέδρα, βουνοκυπάρισσα και ίταμοι, είτε χαμηλοί, έρποντες που έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό, ακανθώδες περίβλημα για να προστατεύσουν τα φύλλα και τα άνθη τους από την βοσκή. Σε αυτή τη ζώνη απαντώνται και πολλά ενδημικά και σπάνια αγριολούλουδα.